Úgy tűnik, megúszhatják a magyarok a húsvét előtti áremelkedést

Világgazdaság 2019. április 4. 09:00
Az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben idén nem érezni a tojásárakon a húsvéti ünnepek közeledtét, nincs drágulás, sőt az áruházak akciókat hirdettek meg - írja a Világgazdaság.

A portál szerint a termelők és az áruházláncak a megszokottól eltérő stratégiát követnek azzal, hogy a húsvét előtt megnövekedő kereslet hatására nem emelnek az árakon, hanem csökkentenek. Ez a gyakorlat korábban nem így volt.

Az árcsökkenést nemcsak az áruházi akciók, hanem az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai is tükrözik. Az AKI szerint az M-es és az L-es méretű tojás átlagos csomagolóhelyi ára 20 százalékkal csökkent a tavalyi időszakhoz viszonyítva. Ez nem egyedi eset, az Európai Unió országaiban is ugyan ilyen mértékű visszaesést lehet tapasztalni. Pedig a termelőknek a karácsonyi mellett a húsvéti a legfontosabb időszak.

Ilyenkor általában 10-20 százalékkal nő a fogyasztás, amire a tojástermelők a tojóállomány növelésével készülnek

– mondta a Világgazdaságnak Pákozd Gergely, a herceghalmi Pák-To Kft. üzemvezetője, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke. Hozzátette: "a húsvéti ünnepek után csökken a kereslet, a megnövelt állomány viszont termel, ezért ilyenkor különösen fontos, hogy legyen mit tartalékolni a későbbi veszteséges időszakra is."