Egyre kevesebb a magyar zöldség: brutálisan csökken a termőterület

Világgazdaság 2019. május 14. 08:30
Az idén jelentősen csökken a zöldségtermő terület, de a szakmai szövetség szakértője szerint ez nem okoz drasztikus változást a hazai piacon, hacsak nem szól közbe az időjárás - írja a Világgazdaság.

2019-ben a tavalyinál 6,4 százalékkal kisebb a zöldségtermő terület hazánkban. A tendencia folytatódik: a csemegekukorica tervezett területe 13,6, a görögdinnyéé 10,7, a vöröshagymáé 3,1, a zöldpaprikáé 21,5, a zöldbabé 16,5 százalékkal, a karfiolé pedig 18,3 százalékkal csökken az egy évvel korábbinál, de már tavaly is hasonló mértékben zsugorodott a vetésterület. Tavaly a zöldpaprika termőterülete lett kisebb, de a csemegekukorica, a paradicsom, a görögdinnye és a karfiol területe növekedett.

Egyes zöldségféléknél az előző évi piaci történések, másoknál a zöldségfeldolgozók igényei szabják meg a termőterületet, de a hazai piacon ez nem okoz drasztikus változást

– árulta el a Világgazdaságnak Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója, majd hozzátette: a dinnye területe több mint 400 hektárral fog csökkenni. A több mint 4 ezer hektáros termőterület-visszaesést a feldolgozóüzemek csökkenő igénye okozhatja.

Fotó: MTI/Sóki Tamás