Új strandparadicsom épül hazánkban: már elkezdődtek a munkálatok a Fertő-tónál

Index 2019. június 18. 10:00
Az év elején elkezdődött, de úgy tűnik, döcögősen halad az ország legnagyobb, állami pénzből folyó turisztikai beruházása a Fertő tónál. Sok érintett a környezetet félti, mások szerint a helyiek helyett gazdag osztrákok szája íze szerint akarják átalakítani a partot. Egyelőre nem tudni arról, hogy ki fogja üzemeltetni a strandkomplexumot – írja az Index.

A tó partján zajló grandiózus fejlesztés, ami bekerülési érték alapján az elmúlt évek legjelentősebb turisztikai beruházása, teljes költsége a vonatkozó kormányhatározat alapján elérheti a 23,6 milliárd forintot. A tervek szerint a fertőrákosi partszakaszon új rekreációs park, strand, vízi játszótér, szálloda, parkoló, ökoturisztikai központ, kemping, étterem, és kikötő épül. A fedezetet a Sopronnak a Modern Városok Program keretében még 2015-ben kiutalt 325 milliárd forint biztosítja.

Már év elején megkezdődtek a munkálatok, igaz, ebből nem sok mindent észlel az, aki nem ismerős a környéken, ugyanis a tereprendezés során eddig csak a partmenti fák és a nádas egy részének letarolása valósult meg.

A Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-t (SFTFN) a múlt hétre egy bejárást szervezett, amelyen a Kisalföld beszámolója szerint az hangzott el, hogy elkezdődött a medertisztítás és a mederfenék feltérképezése, amelyet a Fertő Tavi Speciális Kutató- és Mentő Vízi Polgárőr Egyesület végez három szonárral felszerelt hajóval. A folyamat a tervek szerint június végén zárul, utána egy 3D-s térkép készül a Fertőrákosi-öböl érintett területéről.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétett tájékoztatókból az olvasható ki, hogy még nincs is meg, ki végezné az érdemi tereprendezési munkát a területen. Az előkészítési fázist több ütemre bontották, és az első kettőre már kiírták a közbeszerzést, ami a második ütem esetében eredményes lett. Ez a munka alapvetően a nádasirtást és a fakivágást foglalta magában, a nyertes nyílt eljárásban a TVG-INVEST Ingatlanbefektetési, Építési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. lett, akik 117,4 millió forintért vállalták el a munkát.

Az első ütemnek nevezett fázis - épületek bontása, kotrás, tereprendezés - még nem kezdődhetett el, a 3,3 milliárd forintos keretösszegű munkáról szóló ajánlattételi eljárást ugyanis februárban visszavonták "egyéb okra" hivatkozva, azóta pedig nem jelent meg új kiírás. A part jelenleg korlátozottan használható, a helyben érintettek – beleértve Fertőrákos vezetését, az itt vállalkozókat vagy sportolókat – pedig nem tudják, mi a helyzet, meddig marad a jelenlegi állapot.

A soproni önkormányzat képviselőtestülete úgy gondolta, modernizálnák a partot, ezért 2017-ben elfogadta a Fertői Vízitelep fejlesztését lehetővé tevő Szabályozási Tervet és Helyi Építési Szabályzatot. Ez többek között arról szólt, hogy a Natura 2000-es védettségű részen eredetileg beépítésre nem szánt zöldterületet minősítettek át beépíthető területté, megnövelték az építhető szálloda magasságát 10-ről 11,5 méterre, a beépítésre nem szánt ökopark területén lehetővé tették állatkert kialakítását és azt is, hogy a cölöpökre felépítendő szálláshelyek mentén parkoló épülhessen. A módosított terv a beépíthetőséget csak 10 százalékkal növeli az üdülőházas területen, de lehetővé teszi, hogy egy egybefüggő, nagy épületet húzzanak fel, szemben a mostani, elszórt cölöpházakkal.

Fotó: MTI/Nyikos Péter