Rengeteg pénzt kap a város: hatalmas változások Pakson

MTI 2020. január 8. 16:00
Közel négymilliárd forint állami támogatást kapott a paksi önkormányzat az új atomerőmű építéséhez kapcsolódó városi fejlesztésekre: új vízrendszer, kulturális negyedet és integrált katasztrófavédelmi központot tartalmazó új városmag épül a következő években.

Nagy volumenű fejlesztések indulnak Pakson a következő években. A 19600 lakosú városban az új atomerőmű-építés idején várhatóan 10-12 ezerrel nő az ott élők száma, a későbbi időszakban pedig 5-6 ezer fős növekedésre számít a város.

1,9 milliárd forintot a vízi közművek fejlesztésének tervezésére fordít a város, amely magában foglalja az ivóvízellátás, a szennyvíz- és a csapadékvíz-elvezetés terveinek elkészítését

- mondta Szabó Péter a település polgármestere.

A vízrendszer biztosítja majd az új atomerőművi blokkok ivóvízellátását, és szolgálja ki a növekvő lakossági igényeket.

További 1,9 milliárd forint támogatásból váltják ki az egykori konzervgyár területét váltják ki, ahova a három-négy éven belül elkészülő új városközpont kerülhet. A központban kulturális negyed, közigazgatási és iskolaközpont is épül, valamint itt hozzák létre a katasztrófavédelem, a rendőrség, a mentők, a bíróság és az idegenrendészet számára kialakítandó, integrált katasztrófavédelmi központot.

Címlapkép: Getty Images