A kecskeméti Mercedes is leáll: több autógyárban szünetel a termelés

MTI 2020. március 18. 17:55
A kecskeméti Mercedes-gyár is felfüggeszti működését a koronavírus-járvány miatt hétfőtől előre láthatólag két hétre. Már ezen a héten home-officeban dolgoztak azok a munkavállalók, akiknek a munkaköre lehetővé tette és most a termelést is leállítják.

Az elmúlt napokban már több magyarországi autógyár is bejelentette a leállást. Az esztergomi Suzuki, a szentgotthárdi Opel motorgyár és a győri Audi-gyár is leállította a termelést. A kecskeméti Mercedes-Benz gyár legkésőbb hétfőtől, előre láthatólag két hétre felfüggeszti a munkát a koronavírus-járvány miatt.

A Mercedes-Benz márka tulajdonosa, a Daimler kedden azt a döntést hozta, hogy egyelőre két hétre felfüggeszti a gyártást európai telephelyeinek nagy részén, illetve a munkát egyes adminisztratív területeken. Az ideiglenes leállás a Daimler európai autó-, kisteherautó- és haszongépjármű-gyáraira vonatkozik.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tájékoztatásában kitér arra is, hogy azon munkavállalóik, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, hétfő óta már "home office"-ban dolgoznak. Akiknél az otthoni munkavégzés nem megoldható, viszont a gyermekük felügyelete miatt otthon kell maradniuk, erre a hétre szabadságot vehettek igénybe. A termelés felfüggesztésének idejére a kollektív szerződésnek megfelelően bevezetett munkaidőkeretet alkalmazzák, illetve ezen időszak egy részében kollektív szabadságot rendelnek el. Így biztosítják ebben az időszakban is a kecskeméti gyár munkatársainak fizetését.

A most meghozott intézkedések esetleges meghosszabbítása a járvány további alakulásától függ. Mindenhol, ahol a működést továbbra is kötelező fenntartani, a Daimler megteszi a megfelelő lépéseket a munkatársak védelme érdekében.

Címlapkép: Getty Images