Szorult helyzetben a pálinkafőzdék: idén nagyon kevés a főznivaló gyümölcs

HelloVidék 2020. október 4. 15:34
Az idén szinte példátlan helyzet alakult ki azzal, hogy kajszibarackból alig termett valami a megyében, ráadásul meggyből és szilvából is kevesebb a szokottnál. Mindez megnehezítette a pálinkafőzdék szezonkezdését - írja a teol.hu.

Sajnos kevés a főznivaló

- mondta a portálnak Berényi István, a kölesdi szeszfőzde tulajdonosa.

Barack cefrét egyáltalán nem vittek a termelők, szilvából, körtéből, almából kisebb tételeket. Talán majd szőlőtörkölyből hoznak többet

- tette hozzá a szakember.

Ahogy a portál írja, az idei évben negatív rekordot érhetnek el a kisebb pálinkafőzdék. Éppen emiatt nagyon várják már, hogy újra adómentes legyen a pálinkafőzés. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 56 fokos pálinkát főzethet le bárki, de alig akad most megrendelés.

Egy liter pálinkáért jelenleg Kölesden 1450 forintot kell fizetnie a termelőnek, ebből 835 forint az adó. Amennyiben 86 liternél nagyobb mennyiségre tartana valaki igényt, akkor literenként 1670 forint jövedéki adóval kell kalkulálnia, amelyhez hozzájön a munkadíj. Az adómentességet egyébként 2022. januárjától ígérik

- írta meg a lap.

Ez kettős hatással lesz a kereskedelmi főzdékre. Egyrészről nagyon örülünk neki. Ma már a kereskedelmi főzdék közel kilencvenkilenc százaléka bérfőzési tevékenységet is folytat. Visszatér a néhány évvel ezelőtt – 2015-ben – megszűnt rendszer, így visszakapják azokat a bérfőzetőket, akik eddig magánfőző ismerősükkel készíttették el a saját fogyasztásra szánt párlatukat az árkülönbség miatt. A főzdéknek így újra tervezhető, kiszámítható bevételük lesz

- mondta Krizl Edit, okleveles pálinkamester, a Pálinka Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának vezetője.

Másrészről tovább nő az árkülönbözet a palackos, zárjegyes, adózott termékek és a bérfőzdében elkészült párlatok között. Ezért várhatóan a kereskedelmi pálinkák eladása tovább fog csökkenni. Jelenleg a kereskedelmi főzdéknek nem a gyümölcsbeszerzés a legnagyobb gondjuk. A járvány miatt megbénult a kereskedelmi értékesítés. Az előző évihez képest a főzdék átlagosan a forgalmuk 60–70 százalékát veszítették el

- tette hozzá Krizl Edit.

Torokkaparós és büdös is lehet a rossz pálinka. A pálinkakészítés során elég sok helyen lehet hibát elkövetni, ami aztán a végtermék élvezetében bosszulja meg magát. Mindent meg lehet szokni, de a jó pálinka bizony nem pálpusztai, nem lehetne büdös, mert akkor hibás. A nem megfelelően érett gyümölcs zöldes jegyeket adhat a pálinkának, penészgombás ízt okoz. A már leszüretelt gyümölcs késői feldolgozása (már folyik a gyümölcs leve, penészes lett, oxidálódott), az idegen anyagok bekerülése keserűmandulás ízt okoz. A nem megfelelő erjedési hőmérséklet is gondot okozhat. Ha túl meleg van, robbanásszerűen erjed a cefre, sok illatot, ízt elvisz a szén-dioxid, ha meg hideg van, akkor nem erjed a cefre, az élesztők elhalnak. Ezek lesznek a bepunnyadt, fáradt pálinkák

- magyarázta a szakember.

Címlapkép: Getty Images