Még ez is! Durván megdrágul a magyarok egyik kedvenc esti csemegéje

Steiner Petra 2020. október 31. 07:37
A közösségi filmnézés élménye mára elválaszthatatlanul összeforrt a pattogatott kukoricával. A nagy gazdasági világválság idején ez a finomság mentette meg a mozikat, amelyből a magyar minőség már-már vetekszik az amerikaiakéval. A koronavírus a vendéglátóegységek és a szolgáltatószektor mellett a szórakoztatóipart sem kímélte, de kérdés, hogy mindeközben hogyan alakult a popcorn helyzete? A HelloVidék egy Békés megyei cég segítségével járt utána a pattogatni való kukorica 2020-as szezonjának.

A popcornt, régies nevén pukkantott málét az 1600-as években még kifejezetten a szegények eledeleként tartották számon. Kedvelt csemege volt a téli, hideg estéken, a fonókban eltöltött hosszú munkák során, illetve böjti ételként sokan nagypénteken is ezt ették. Mára világszerte fellendült az iránta való kereslet mind a pár száz forintos, mikróban pattogtatható változata, mind az ízesített, prémium kategóriás csemegék révén, de vitathatatlanul a mozik a legnagyobb haszonélvezői. Az 1929-1933-as világválság túlélését nagyban segítette a filmszínházakban „legalizált” beltéri pattogatott kukorica árusítása, amely sokkal több bevételt hozott a konyhára, mint maga a jegyeladás, amely a mai napig változatlan.

A világ top 3 pattogatott kukoricatermesztője Amerika, Kína és Brazília, akikhez képest az európai országok, köztük Magyarország, jelentős lemaradásban vannak. Hazánkban a ’70-es évek óta övezi élénkebb érdeklődés nagybani termesztését, ehhez képest azonban 2020-ban még mindig csak kis arányban, körülbelül 5-6 ezer hektáron termesztik. A kommersz kukorica termésátlagához képest (8-10t/ha) jóval kisebb a hozama, de az öntözés, mint sok más növény esetében, itt is jelentős javíthatja a szezonvégi számokat.

Az egyik pattogatott kukoricafajtánk termelési potenciálja öntözés nélkül 3-5 tonna, öntözéssel valamivel több. Nyilván a meleg klíma felé tolódás mindezt nagy mértékben tudja csökkenteni. A tavalyi évben volt ez kifejezetten érzékelhető, amikor pont a legérzékenyebb időszakban nem érkezett kellő mennyiségű csapadék, ezért a termésszint a várakozás alatt maradt. Az idei tavasz elég hektikus volt, nehezen keltek ki és indultak fejlődésnek a vetések, ami egyébként nemcsak a pattogatni való kukorica, hanem a kommersz kukorica és a napraforgó esetében ugyanúgy elmondható. Sokáig maradtak négylevél környéki állapotban, ami a csapadékhiánynak volt betudható. Utána viszont, amikor megjött az eső, valamilyen szinten visszarázódtak. Hogy ez jelentett-e termésdepressziót? Valamilyen szinten igen, de nem lehet megmondani, mekkorát

– hangsúlyozta az éghajlat befolyásoló szerepét a Csorvási Gazdák Zrt. növénytermesztési főágazat-vezetője, Kovács Roland.

Ha éppen nem a tavaszi csapadékhiány, akkor a hirtelen jött fagyok vagy az aggasztóan alacsony napfényes órák száma befolyásolja az éves termésátlagot, amely rizikókkal a gazdáknak minden évben számolniuk kell. Jó esetben a sok rossz közül csak az egyik miatt vakarhatják a fejüket, de a hozam egy kisebb rossz esetén még mindig megütheti az átlagos szintet. A 80-100 hektáron pattogatni való kukoricát termesztő Csorvási Gazdák Zrt. 2020-at közepes hozammal, 4230 bruttó, 4208 nettó kiló per hektárral zárta, amelyet sok más gazdával ellentétben csak és kizárólag belföldön értékesítenek. Az egyik fajtát egy mezőhegyesi vállalkozó, míg a másikat a csávolyi székhelyű Mogyi vásárolja fel. Utóbbi 70%-ban uralja a hazai magpiacot, és közel 27 országba értékesíti feldolgozott formában a pattogatni való kukoricaalapú termékeit.

Az időjárásról függetlenül nagy általánosságban elmondható, hogy ugyanazokon a területeken lehet eredményesen termeszteni, mint a hagyományos kukoricát, és termesztéstechnológiájában se sokban tér el társaitól. A popcorn a gyomirtószerek használatát tekintve valamivel érzékenyebb, de nagy általánosságban ugyanazok a szerek vethetők be, mint a kommersznél, hacsak a szerződésben álló partnereknek nincs erre vonatkozó kikötésük. A kukoricamolyok és gyapotbagolylepkék egyre nagyobb rohamára is fel kell készülniük a gazdáknak, ami viszont a sima kukoricát termesztők körében még csak most kezd elterjedtté válni. A kettő közti legnagyobb különbség azonban igazán csak az aratásnál ütközik ki, ami olykor kemény terhet ró a mezőgazdászokra.

A popcorn betakarításában az okozza a nehézséget, hogy a kukoricacső jóval vékonyabb, mint egy sima, konvencionális kukorica, ezért képes átesni a törőhengerek között. Tehát a kombájn nem tudja lemorzsolni vagy lefosztani a szárról, mert a cső keresztülmegy a kukoricaasztalon, tehát be se kerül a rendszerbe, a földön marad. A tavalyi évben sokat kínlódtunk vele, mert nem lehetett a törőhengereket annyira összehúzni, hogy a szár átmenjen rajta, így a csövek fönnmaradtak. A gazdák ezért kitalálták, hogy búza- vagy napraforgóasztallal vágják, de ezt a Mogyi beszállítóinak egyértelműen tiltják a csattanó maszlag miatt. Állítólag mindez az atropin-szennyezettsége vezethető vissza, mert amaz asztalok szétkenik a datura mag nedvét, míg a kukoricaasztallal betakarított termésnél ez nem jellemző

– részletezte a betakarítással járó nehézségeket Kovács Roland növénytermesztési főágazat-vezető.

Az agronómus megemlítette, a közismerten mérgező csattanó maszlag toxinjával szemben zéró toleranciával viseltet irányukban partnerük, ahogyan a gyomirtószerek terén is erős kikötéseket támasztanak. Ugyanilyen fontos, nem kevésbé strikt elvárás a növény víztartalma, amely optimális esetében 18% alatti, mivel az erősen befolyásolja a termés pattogási indexét, és már akár 1%-nyi eltérés érzékelhető különbségeket teremt a felvásárlási árban. Ugyanígy a szemek sérülésmentessége is kulcsfontosságú: 1% alatti aránynál pluszt fizetnek a termesztőknek, 1-3% között már csak az alapárat adják meg, 8-9% fölött viszont át sem veszik a termést.

Kovács Roland agronómus a HelloVidék kérdésére elárulta, a hagyományos kukoricához képest a feldolgozatlan popcorn felvásárlási ára előbbinek közel háromszorosa. Ezek után szinte érthetetlen, miért nem terjedt el jobban a hazai gazdák körében, amikor az iránta való piaci kereslet felszállóágban van, és amennyiben minősége valóban vetekszik, már-már meghaladja az amerikaiét, bőven lenne rá igény az exportpiacon is. És még ha a járványra való tekintettel a moziknak átmenetileg újra be is kellene zárniuk, a sarki közértben vagy a helyi szupermarketben megvásárolható pár száz forintos csemegét a szűkebb időkben is megvásárolhatják maguknak a családok, mondván, hogy ennyi luxus a karantén és a bezártság idején még megengedhető a közös otthoni filmnézés mellé.

Címlapkép: Getty Images