Mind erre a fejlesztésre vártunk: végre felélesztik álmából a balatoni régió repterét

HelloVidék 2021. április 23. 10:09
A reptérfejlesztés elengedhetetlen a térség, de az egész Dunántúl idegenforgalmának a fellendülésében, különös tekintettel a külföldről érkező vendégek számának növekedésében, amihez a Hévíz-Balaton Airport jelentősen hozzájárul majd a tervek szerint.

Nagyarányú fejlesztések kezdődnek a Hévíz-Balaton Airporton, közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). A beruházások után a fürdőváros közelében korszerű, európai repülőtér jön létre, ami a Nyugat kapuja lesz.

Novemberben állami kézbe került a légikikötőt üzemeltető cég többségi pakettje, a tulajdonosi jogokat gyakorló MTÜ pedig most arról tájékoztatott, hogy minden, a repüléshez szükséges eszköz és infrastruktúra a cég tulajdonát képezi, írja a zaol.hu.

A közelben fekvő Hévízi-tó és a Balaton térsége kiemelt üdülési célterület a hazai és a külföldi turisztikai kínálatban, az ide érkező turisták kiszolgálásában lényeges szerep vár a Hévíz-Balaton Airportra. Az állami szerepvállalást turizmusstratégiai okok indokolják, az MTÜ közvetlen belépése ugyanis segítheti a térség dinamikus fejlesztését.

A Hévíz-Balaton Airport működése vendégéjszakaszámokban mérhető, ez is kellett ahhoz, hogy két évvel ezelőtt eljussunk az 1,2 milliós adat fölé. A növekvő vendégszám pedig bevételt jelent Magyarországnak, a városnak és a térség szolgáltatóinak, vállalkozóinak is, tehát mindannyiunk érdeke

- mondta el a portálnak Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

Arra is emlékeztetett, hogy hosszú út vezetett el idáig, az airport megtartásában pedig hatalmas szerepet játszott az önkormányzat rendszeres évi támogatása: 50 millió forintot „tett bele” a város, életben tartva a repteret, ami az elmúlt évtized második felében fejlődési pályára állt, a pandémiáig főként német és orosz nyelvterületről érkező járatokat fogadva, és nőtt a kisgépes légi forgalom is.

A Hévíz-Balaton Airport regionális jelentőségű, hatása van a balatoni régió, sőt, az egész Nyugat-Dunántúl turizmusára, a fejlesztésekhez kapott állami támogatás, valamint az MTÜ közvetlen szerepvállalása pedig garanciát jelent a megvalósulásra.

Címlapkép: Getty Images