Elképesztő drágulás a boltokban: szerényebb lehet a karácsonyi menüsor idén?

Világgazdaság 2021. december 14. 09:35
Elképesztő drágulás a boltokban, idén akár ezer forinttal is drágább lehet egy átlagos magyar karácsonyi menü a tavalyi árakhoz képest. A Világgazdaság éppen ezért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb inflációs adatait hasonlította össze az elmúlt év decemberében tapasztalt árakkal. Mint írták, az összegyűjtött tételek nagy többségén így is tetten érhető a drágulás.

A portál összegzése szerint az elmúlt évben kicsivel kevesebb, mint 15 ezer forintból be lehetett vásárolni a főbb dolgokat az ünnepi vacsorához és a másnapi ebédhez. Idén viszont már több mint ezer forinttal drágult a hozzávaló a halászléhez, a töltött káposztához, a pulykasülthöz és a bejglikhez.

Összesítve hozzávetőleg 7 százalékos az áremelkedés tavaly decemberhez képest. Egy-két terméket leszámítva szinte minden drágult, leginkább a liszt, az étolaj, a tojás és a krumpli. Természetesen a kilós ponty és a pulykahús kerül a legtöbbe, de az ünnepi bejglikhez elengedhetetlen dió ára is több mint 6 százalékkal nőtt mindössze 11 hónap alatt

- számolt be róla a portál.

A gázárak megötszöröződése számos ágazatban és szinte minden ipari folyamatban megjelenhet, így a pékáruktól az élelmiszergyártáshoz szükséges műtrágyáig nagymértékű drágulást okozhat

– mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a KSH legutóbbi inflációs gyorsjelentése után.

Ahogy a lap írta, a múlt héten közölt adatok szerint egy év alatt az élelmiszerek árai 6 százalékkal nőttek, ami érdemi gyorsulás a tavaszi hónapokban mért 3 százalék körüli növekedéshez képest:

Arról, hogy pontosan meddig tart még a rendkívüli áremelkedés, egyelőre megoszlanak a vélemények, mindenesetre a következő hónapokban még igencsak magasan alakulhat az infláció, amelyet a november közepén befagyasztott üzemanyagárak csak kismértékben lassíthatnak.

Címlapkép: Getty Images