Nesze neked falusi CSOK: brutális, mennyivel emlekedett a családi házak ára vidéken

Portfolio 2022. május 17. 17:00
2021-ben valamennyi településkategóriában emelkedett az eladott használt lakások száma. Budapesten a forgalom a 2020-as sokk után visszaállt, a korábbi szintre, a 2019-eset meg is előzte, de a korábbi csúcsévek számai még odább vannak - derül ki a KSH korábban kiadott lakáspiaci jelentéséből. Mindeközben erősen pörög tovább a vidéki lakáspiac is, ahol a legtöbb településtípusban további jelentős áremelkedés volt megfigyelhető a használt lakásokban. Kiemelten jól teljesítettek a falusi CSOK által érintett községek is, jobban mint a támogatásból kimaradó társaik.

2021-ben valamennyi településkategóriában emelkedett az eladott használt lakások száma. Budapesten a 2020. évi nagyobb arányú visszaesés után a forgalom gyorsan nőtt, és már a 2019. évi szintet is meghaladta 17%-kal. A növekedés ellenére a főváros lakáspiaci forgalma a megelőző évek csúcsának számító 2015. évi értéktől még mindig jelentősen – azonos feldolgozottság mellett 39%-kal – elmaradt.

Községek és a falusi CSOK

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a kisebb települések (városok és községek) részesedése a teljes használtlakás-piaci forgalomból, együttes arányuk 2020-ra elérte a 63%-ot, amely 2021-ben (60%-ra) mérséklődött.

A községi lakások eladása a CSOK 2015. évi bevezetése óta lendületesen bővült. Mindez nem korlátozódott csupán az agglomerációs falvakra, sőt főként az agglomerációkon kívül eső települések lakáspiacára hatott.

2020-ban a forgalom mindenütt visszaesett, de a falusi CSOK mérsékelte a járvány következményeit a preferált kistelepüléseken (az eladások száma itt csak 7,4, míg a többi községben 18%-kal csökkent). 2021-ben e tekintetben nem mutatható ki különbség, a forgalom a falvak valamennyi említett csoportjában párhuzamosan, a nagyobb városokénál mérsékeltebb ütemben bővült. Ebben az évben a falusi lakások 71%-át a falusi CSOK programban támogatott, nagyvárosi vonzáskörzeteken kívül eső településeken adták el.

A falusi CSOK fellendítő hatása mindazonáltal nem csak a lakáseladások számában mutatkozik meg, hanem - ahogy azt korábban már megírtuk - mind a lakásárakban, mind a lakosságszámban (utóbbi kapcsán a programnak sikerült némileg jobban megfogni a népességcsökkenést). Az agglomerációkon kívül eső községek átlagos használtlakás-ára 8,4 millió forintot ért el, 19%-kal többet, mint 2020-ban, és ehhez hasonlóan alakult a falusi CSOK kedvezményezett településeinek árszintje is (8,8 millió forint).

Megyeszékhelyek

A megyeszékhelyeken egy használt lakás átlagos ára 23,1 millió, az 1 négyzetméterre jutó ár 367 ezer forint volt, mindkét érték átlag fölötti ütemben emelkedett az előző évhez viszonyítva. A legdrágább megyeszékhely Székesfehérvár, ezt Debrecen, Veszprém és Győr követte. Salgótarján továbbra is a legolcsóbb megyeszékhely, ahol 20%-os emelkedés után lépte át a 10 millió forintot egy lakás átlagára.

További részletek a Portfolio.hu-n!

Címlapkép: Getty Images