Veszélybe kerülhet sok magyar munkája: tömeges leépítés jöhet a rezsikrach miatt

Pénzcentrum 2022. szeptember 27. 08:32
Az energiakrízis, az ellátási láncokban tapasztalt fennakadások, de a 15,6%-os infláció is komoly kihívást jelent a munkaerőpiacon. Toldi Gábor HR-szakértővel, a DTC Solutions vezetőjével a Pénzcentrum arról beszélgetett mit jelenthet a közelgő gazdasági visszaesés a munkaadóknak, számíthatunk-e tömeges elbocsájtásokra, és hogyan formálta át tartósan a magyar és az európai munkaerőpiacot a Covid.

Toldi Gábor HR-szakértője, a DTC Solutions vezetője szerint, ha a hazai munkaerőpiacot nézzük, meghatározó változásban vagyunk, ugyanis miközben súroljuk a teljes foglalkoztatást, addig egyáltalán nincs szabad munkaerő, ráadásul strukturális problémákkal is szembe kell nézni. Miközben még mindig mi vagyunk a 2. legolcsóbb munkaerőpiac az Unióban, így továbbra is rengeteg munka áramlik ide. Ugyanakkor viszont itthon elfogyott a szabad munkaerő.

Ahogy a szakember a Pénzcentrumnak elmondta, a foglalkoztatási probléma egész Európát érinti, nincs nagy mozgástér a munkaerőpiacon. Ráadásul teljesen mindegy, hogy a kevésbé kvalifikált, alacsonyabb munkakörökről beszélünk, vagy az egészen magas képzettséget igénylőkről, mindenhol ez a helyzet.

Nyilván ügyvezetőket még mindig könnyű találni, de szakértőket, mérnököket, informatikusokat, nyelveket beszélő szakembereket, pénzügyeseket pékeket viszont már egyáltalán nem. Van egy fajta telítettség a betöltött állások miatt, miközben további igény van új munkavállalókra üzleti oldalról. Ráadásul éppen most egy komoly váltás is zajlik: már mindenki tervezi a jövő évet, a piac kezdi beárazni azt, amit most a sajtóban olvasni egy esetleges gazdasági recesszióról. Eközben van egy olyan költségnyomás a vállalatokon a munkavállalói oldalról, hogy magasabb fizetést szeretnének a drágulás miatt, miközben a munkaadók gazdasági kilátások nem túl ígéretesek. Egy vegyes kép jön ki abból, hogy egyrészt hatalmas beruházásmennyiség van bejelentve, másrészt még nem tudjuk, mekkora terhet fognak róni a vállalatokra az elszálló energiaárak egy esetleges válság. A vállalatok jó része még nem húzta még be a kéziféket, és csak tervezi, hogy mi fog történni

- tette hozzá a szakember.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images