Ez nagyon durva: sokkal drágább a szalámi, a banán egy magyar Lidl-ben, mint egy németben

Pénzcentrum 2022. október 9. 18:30
A Pénzcentrum által elfogott TikTok videó tanúsága szerint bőven akadnak termékek, amelyek olcsóbbak ugyanannak a boltláncnak a német boltjaiban, mint a magyarban. Ezúttal egy konzerv vagdalt húsról, a banánról és a Pick szalámiról rántották le a leplet. Tőlünk nyugatabbra, ahol átlagosan háromszor annyit keresnek az emberek, olcsóbb megvenni az említett három terméket, mint idehaza. Számításaik szerint egyes termékek 40 százalékkal olcsóbbak, mint a felvételen szereplő magyar üzletben.

A legfrissebb augusztusi adatok alapján sehol nem drágultak olyan ütemben egy év alatt az élelmiszerek, mint Magyarországon. A Pénzcentrum ezúttal egy olyan TikTok videót csípett el, ami azt mutatja be, mennyibe kerül egy-egy termék egy magyar, illetve egy németországi Lidl-ben. A három érintett termék: konzerv vagdalt hús, banán, Pick szalámi.

A felvétel tanúsága szerint az első bemutatott termék a Dulano márkájú vagdalt (340g), ami Németországban 2,49 euróba, idehaza pedig 1 199 forintba kerül. Ha 425 forintos euróval számolunk, akkor a rekordmagas euróval átszámítva, a német vagdalt 1 058 forintra jön ki, ami 141 forinttal olcsóbb, mintha itthon vásárolnánk.

A videóban a harmadik termék a Pick szalámi. Ennek az ár-összehasonlítása annyiból trükkösebb, hogy a németországi egységben 250 grammos kiszerelésben kapható, míg a magyar üzletben 380 grammosban. De az árcédulák alapján a kilós egységárat használva ki tudjuk számolni, hol drágább az érintett termék.

Érthetetlen, hogy a Magyarországon gyártott magyar termék, a Pick szalámi hogyan tud a több ezer kilométerre lévő németországi árának a másfélszeresébe kerülni itthon.

@regina.guha #magyarorszagvsnemetorszag #arak #inflacio #lidl ♬ Orbán Viktor vs Márki-Zay Péter - Homokóra

Címlapkép: Getty Images