Felforgatta az infláció az ingatlanpiacot: mutatjuk, milyen házakat venne most a legtöbb magyar

Magyar Nemzet 2022. december 19. 10:06

A koronavírus-járvány alatt teljesen megváltozott a lakást, otthont keresők igénye. Ebben az időszakban felértékelődtek a természetközelibb ingatlanok, az agglomerációban és a külvárosban elhelyezkedő házak. A brutálisan elszálló infláció szintén sokat formált az ingatlanpiacon: a tendencia szerint most egészen más lakások lettek népszerűek. Hogy melyek? Mutatjuk! 

A rezsicsökkentés változásának bejelentése és a megugró infláció, az élelmiszerárak és az üzemanyag drágulása változtatott az ingatlanpiaci folyamatokon. A járvány alatti tömeges kiköltözési hullám alábbhagyott, a magas rezsiszámláktól tartva többen elgondolkodtak a visszaköltözésen, hiszen például egy rezsibarát panellakásnak jóval kiszámíthatóbbak a fenntartási költségei, mint egy családi háznak

- mondta el a Magyar Nemzetnek Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Ahogy a portál írja, azok, akik a fővárosból települteki, főként Pest megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, illetve a Velencei-tó és persze a Balaton környékén található településekre mozdultak, ahonnan ingázással, szerencsésebb esetben távmunkával könnyedén megoldják a mindennapokat. A szakember szerint, ez már úgy tűnik, mindez a múlté. Abban, hogy a panelek ismét keresettebbek lettek, elsősorban alacsony fenntartási költségük játszik szerepet. Olyannyira, hogy az ingatlanközvetítő hálózat értékesítési adatai alapján a panellakások esetében tovább gyorsult a piac.

Címlapkép: Getty Images