Itt az újabb fordulat: kiderült, mennyire veszélyezteti Debrecent a kínai akkumulátorgyár

Népszava 2023. január 20. 10:33

A Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint nem veszélyezteti a Debrecenben és környékén élők biztonságát a kínai CATL cég által tervezett akkumulátorgyár, ezért meg is adták azt a katasztrófavédelmi engedélyt, ami alapján a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárása elindítható - közölte a Népszava.

A kínai CATL cég által tervezett akkumulátorgyárról a határozat csütörtöktől vált nyilvánosan elérhetővé, bő egy héttel azután, hogy közel ezer lakos részvételével bekiabálásokba, indulatos felszólalásokba torkolló közmeghallgatást tartottak ez ügyben Debrecenben - írta a Népszava. A fórumon számosan megosztották aggályaikat, például arról, hogy az épülő üzem veszélyezteti a környék ivóvízbázisát, a megnövekedett forgalom pedig nem csak a levegőt szennyezi, hanem a térségben élők nyugalmát és biztonságát is zavarja.

A katasztrófavédelem most kiadott határozata a környezeti terhelésre vonatkozó előírásokról nem rendelkezik, ezekről a kérdésekről a január 20-ára, péntekre tervezett, a megyei kormányhivatal által összehívott közmeghallgatáson kellene szót adni a helyieknek. Ám – mint a Népszavának a városban többen elmondták – az előzetes jelek arra utalnak, hogy ezt a feladatát nem veszi elég komolyan az állami szervezet. A helyeik ugyanis arra panaszkodtak, hogy az eseményt olyan időpontra tették, amikor e legtöbb ember még dolgozik.

A közmeghallgatáson kizárólag olyan dolgozók vesznek részt, akiknek közvetlenül is feladatai vannak a környezetvédelmi hatósági eljárásban, vagy az esemény megrendezésében vesznek részt

– reagált ezzel kapcsolatban a Népszava kérdésére a kormányhivatal. Hozzátették: a kijelölt helyiség legalább négyszáz fő jelenlétét teszi lehetővé, miközben a kormányhivatal által eddig szervezett számos nagy projektet érintő hasonló közmeghallgatásokon megjelentek száma jellemzően a tíz főt sem érte el. A közmeghallgatást harminc nappal az esemény előtt meg kellett hirdetni a helyszín és az időpont megjelölésével. Ennek a kormányhivatal már november végén eleget tett, december elsején pedig a várható érdeklődésre tekintettel új, a megszokottnál lényegesen nagyobb befogadóképességű helyszínt jelölt ki.

Címlapkép: Getty Images