Elárasztja az országot a silány import: veszélyes lehet az egészségre az ukrán búza, kukorica

HelloVidék 2023. február 8. 16:02

A magyar terménypiacon kritikus helyzet alakult ki az átgondolatlan brüsszeli döntések miatt – hívja fel a figyelmet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 2022 nyarán az EU felfüggesztette az Ukrajnából érkező árukra a vámok, vámmentes kontingensek alkalmazását, azért, hogy harmadik országokba továbbszállíthassák az ukrán gabonát. Ezáltal szabadon áramolhatnak be a termények az EU-ba, de az eredetileg Afrikába és Nyugat-Európába szállítandó mennyiségek nem mentek tovább, hanem rászabadultak a közép-európai piacra, amely telítődött ukrán gabonával, napraforgóval, repcével.

Míg az uniós gazdálkodók szigorú előírások szerint – jelentős plusz költségekkel – kell termeljenek, a beáramló import minősége erősen kétes, akár egészségre is veszélyes lehet. Az uniós termelők elé komoly követelményeket állíttató zöld szervezetek segítségét kérik: lobbizzanak ők is, hogy megegyező feltételekkel termelt gabona jöhessen csak az EU-ba. Felháborítónak tartják, hogy míg az EU-ban – a Green Deal bevezetésével – drasztikusan szigorú előírások betartásával kell élelmiszert előállítani, addig az importra semmi elvárás sincs.

Az uniós gazdák elé komoly követelményeket állíttató nemzetközi zöld szervezetek segítségét is kérjük: lobbizzanak azért, hogy az ittenivel megegyező feltételek mellett termelt gabona jöhessen csak az EU-ba. Azaz vagy az ukrán előállítóknak is meg kelljen felelni az előírásoknak, vagy az uniós gazdákra se vonatkozzanak azok.

Hazánkban ukrán búzából és kukoricából már több millió tonna van betárolva. A magyar búza – hiába nagyságrendekkel jobb – eladhatatlan, a betakarításkorihoz képest a felvásárlási ára 25, a napraforgóé 35%-ot esett, sőt a hazai gabona és olajos magvak felvásárlása szinte leállt. Az ukrán dömping miatt a világpiacon is jelentősen csökkentek az árak, ami az exportnak sem kedvez, és a magyar búza eddigi célpiacai is az olcsó, de silány ukrán búza felé fordultak. Hiába kérte Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária közösen a január végi agrárminiszteri tanácsülésen, hogy az EU tegyen az import megfékezéséért – nem történt intézkedés.

A szakmai érdekképviseleti szervezetek felszólítják az uniós döntéshozókat, hogy sürgősen tegyenek piacstabilizáló lépéseket, továbbá az ukrán terményekkel szemben is tartassák be a termelésre vonatkozó, növényvédelmi, -egészségügyi előírásokat. Elengedhetetlen az Ukrajnából az EU-ba érkező termények fokozott növényegészségügyi és élelmiszerbiztonsági vizsgálata, valamint a fenntarthatósági követelményeknek megfelelést igazoló ISCC tanúsítvány megkövetelése.

Az Ukrajnából – akár Románián, Szlovákián át – érkező gyenge minőségű, esetenként növényegészségügyi, toxin- és peszticidmaradék problémás búzából egyes malmokba is kerülhetett. Sok esetben az ukrán importot behozatalkor „ipari búza melléktermékként” vámoltatják – így nem vetik alá szigorú ellenőrzésnek –, azonban számos ilyen tétel élelmiszer- és takarmány-előállítás céljából kerül feldolgozásra. Sőt, ukrán eredetű liszt is érkezik különféle módokon minőségi problémákkal.

Továbbá indokolt, hogy bizonyítani kelljen: kizárólag az EU-ban is engedélyezett növényvédő szerek kerültek felhasználásra az áru előállításakor. Elvárjuk, hogy az EU ugyanolyan szigorú követelményeket alkalmazzon a behozott mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, mint amilyeneket az uniós termelőktől elvár, és kérjük a zöld szervezeteket, hogy álljanak ki az európai lakosság, valamint az agráriumban tevékenykedők érdekeiért.

Címlapkép: Getty Images