Brutális drágulás a boltokban: mutatjuk, mire készüljenek a sörrajongók

Pénzcentrum 2023. március 6. 08:35

Bődületes sördrágulás vonult végig Magyarországon az év első hónapjában, a tavalyi év utolsó hónapjához képest. Ezzel pedig odáig jutott a magyarok kedvenc alkoholos italának drágulása, hogy éves szinten, 2023 januárjában messze nálunk drágult leginkább a folyékony kenyér az egész EU-ban. Olyannyira, hogy közel dupla annyival, mint a második legnagyobb drágulást produkáló Litvánoknál. Ráadásul, ha mindez nem lenne elég, a KSH éppen 2023 elején alakított át szinte teljesen a sörrel kapcsolatos adatgyűjtését, mivel a korábbit elavultnak mondták. A Pénzcentrum, most a legújabb és legfrissebb adatok alapján mutatta meg, mi történt valójában a hazai sörök áraival 2022-ben, és mekkora egyszeri, de gigászi emelésre ébredtek a fogyasztók az újévben.

Ahogy a portál írja, ugyan a magyar lakosság nem tartozik a világ legnagyobb sörfogyasztói közé, itthon is a legkedveltebb alkoholos italnak számít a sör. Olyannyira, hogy a KSH legutóbbi nagy kutatása szerint a hetente legalább egyszer ivó magyarok közül 63 százalékuk sörrel oltotta a szomját. Még úgyis, hogy az utóbbi években rendesen rájárt a rúd a hazai sörfogyásra. A koronavírus-világjárvány indulása ugyanis rendesen bedöntötte a belföldön értékesített sör mennyiségét.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének a legfrissebb, 2022-es évről szóló éves jelentéséből ezen felül kiderül az is, hogy a hazai vásárlók leginkább a közép kategória söreiből választanak maguknak. Ezek 55 százalékos aránnyal uralják a teljes belföldi értékesítést. Igen ám, csakhogy 2023 első hónapjában olyan történt, ami a hazai sörpiacon nem igen volt megfigyelhető hosszú ideje.

A lap összefoglalója szerint, egyik hónapról a másikra meglehetősen durva áremelést hajtottak végre a magyar boltok, ráadásul kivétel nélkül egyszerre. Ami a gyakorlatban odáig vezetett, hogy a legkelendőbb 280-300 forintos árú sörök egyszeriben 400 vagy annál is több forintba kerültek, és meg is ragadtak ezen a szinten.

Hogy mennyit drágultak a sörök? Mi áll a drágulás hátterében? Mire számíthatnak a magyar fogyasztók? A Pénzcentrum teljes cikkéből még többet megtudhatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images