Nőtt a magyar marhaexport: mit tudnak a magyar gazdák?

Agrárszektor 2023. július 6. 10:02

Világszerte csökkent a marhaexport, idehaza viszont kismértékben nőtt az élőmarha-kivitel az első negyedévben, igaz, a behozatal ennél sokkal nagyobb mértékben emelkedett – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből. Ahogy az Agrárszektor írja, problémát jelent ugyanakkor az ágazatnak, hogy több kategóriában, így a fiatal bikák és a vágótehenek esetében is jelentősen csökkent a termelői ár egy év alatt.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 27 tagországa 223 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2023 január–márciusában, közel 6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb piacok az Egyesült Királyság, Izrael és Törökország voltak. Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,99 euró volt kilogrammonként a hasított hideg súlyt figyelembe véve 2023 májusában, vagyis 1,6 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 6 százalékkal csökkent, ugyanakkor az üsző „R3” ára 2 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Nőtt a kivitel az első negyedévben

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 1,5 százalékkal haladta meg 2023 január-márciusában 2022 azonos időszakának értékét. A főbb partnerek Koszovó, Ausztria, Törökország és Horvátország voltak.

Magyarország élőmarha-importja 53 százalékkal nőtt, az élő szarvasmarha több mint fele Dániából, Szlovákiából és Ausztriából származott. A marhahúsexport mennyisége 11 százalékkal mérséklődött, ugyanakkor értéke 7 százalékkal emelkedett. A marhahúsimport volumene 18 százalékkal csökkent, míg értéke 6 százalékkal nőtt a megfigyelt periódusban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a fiatal bika termelői ára hasított meleg súlyt számítva 811 forint volt kilogrammonként 2023 májusában, ami 13 százalékos csökkenést jelent 2022 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 1,6 százalékkal nőtt, míg a vágótehéné 17 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

Az AKI egy korábbi, a vágást elemző jelentéséből kiderült: a marhavágás élősúlyban havonta átlagosan 3600 tonna felett alakult 2023. január–márciusban, míg a legmagasabb havi érték – a januári – meghaladta a 4100 tonnát. A levágott szarvasmarhák 63 százaléka tehén, 18 százaléka bika volt.

A tehenek vágása 2 százalékkal, a bikáké közel 14 százalékkal csökkent, míg az üszők vágása 10,2 százalékkal nőtt a darabszám alapján 2023 első negyedévében a bázisidőszakhoz képest. Mindez rávilágíthat a tejtermelés nehéz helyzetére is, hiszen a tavalyi jó felvásárlási árak után az idei év elejétől a termelők nagymértékben lecsökkent árszintekkel szembesültek.

Címlapkép: Getty Images