Kész, vége: hiába a rengeteg veszélyes anyag, megkapta az engedélyt az iváncsai akkugyár

Népszava 2023. augusztus 22. 09:45

Megkapta az egységes környezethasználati engedélyt az SK On Hungary Kft. iváncsai akkumulátorgyára. Veszélyes anyagok sokaságával dolgoznak majd - írta meg a Népszava.

Ahogy a portál írja, a dél-koreai SK On Hungary iváncsai lítium akkumulátor üzemének indításához szükséges környezethasználati engedélyt július 25-én adta ki a Fejér Vármegyei Kormányhivatal. Pedig a lap írása szerint nem sokkal azután, hogy a területen tárolt NCM akut toxikus- és rákkeltő tulajdonságú veszélyes vegyi anyag által okozott rosszullétek kivizsgálására júniusban közös ellenőrzést tartott a munkavédelmi és a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság. Ekkor derült ki, hogy a cég korábban elfelejtette bejelenteni: az üzem működése közben veszélyes anyagokkal/keverékekkel dolgoznak. Legalábbis a dunaújvárosi járási hivatal népegészségügyi osztálya nem találta erre vonatkozó bejelentés nyomát az OSZIR nevű szakmai információs rendszerben.

A lap beszámolója szerint, Buday Attilának, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal illetékes főosztályvezetője azt közölte, a cég két rákkeltő anyagot jelentett be:

  • NCM (nikkel-kobalt-mangán-lítium-oxid összetételű) port,
  • illetve electrolyte-t (1,3 propánszultont).

Ezekről azt lehet tudni, hogy mindkettő súlyosan mérgező, belélegezve légzési nehézséget, szemmel, bőrrel érintkezve súlyos égési sérülést, hosszú távon rákot okozhatnak.

Viszont a lap szerint a kormányhivatali főosztályvezető válaszából az olvasható ki, hogy a bejelentett anyagok között nem szerepel az NMP nevű oldószer, amely ugyancsak veszélyes anyagnak számít, bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat, sőt károsíthatja a születendő magzatot is. Ebből a veszélyes anyagból használják majd a legtöbbet az iváncsai gyárban, évente 13-17 ezer tonnát.

Mit terveznek a jövőben?

A portál szerint a beismerten használni kívánt mérgező anyag, az NCM felhasználásáról annyi szerepel az engedélyben, hogy egyszerre 1742 tonna tárolható belőle a telepen, az elektrolyte-ről pedig ennyi se derül ki. A cég mindenesetre az általa - az engedélyezési dokumentációhoz - megadott tervezett működési adatok alapján évente 29 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezésével számol.

Címlapkép: Getty Images