Döcög az iskolatej program: kiderült, mire számíthatnak az iskolák

Agrárszektor 2023. szeptember 13. 10:31

Döcög az iskolatej program, de legalább van – nagyjából így lehet összefoglalni az Agrárszektor által megkérdezett tejágazati szereplők véleményét, akik mindegyike hangsúlyozta: fontos és hosszútávon is jelentős kezdeményezésről van szó.

Ahogy a portál írja, az iskolatejet a gyerekekhez uniós támogatott program keretében juttatják el, a feldolgozók minden egyes adag termék után meghatározott összeget kapnak, ami uniós és nemzeti támogatásból tevődik össze. Az edukációs, egészségnevelési, és – ki nem mondottan, de – szociális jellegű kezdeményezésen a feldolgozók anyagilag nem nyernek, de így is szívesen részt vesznek benne, sőt, szeretnék újra a korábbi szintre bővíteni.

Ennek legfőbb akadálya a költségvetés helyzete, ám a kezdeményezést mindig is támogatta az Agrárminisztérium, valamint a hírek szerint van esély arra is, hogy az EU a jövőben több pénzt ad a programra – Brüsszel azonban mindinkább azt szeretné elérni, ha a gyerekek minél kevesebb cukrozott terméket, és minél több natúrtejet, tejfölt és sajtot kapnának.

A korábbi koronavírus járvány, majd az elszálló infláció egy időre zárójelbe tette az iskolatej programot, az idei évben azonban újra kaphatnak a gyerekek tejtermékeket a kezdeményezés keretében. A gyerekeknek juttatott tejtermékekre uniós támogatás hívható le, amelyet a hazai költségvetésből egészítenek ki. A Covid előtti „normál” időszakban évente 3-4,5 milliárd Ft támogatással működött a program, amelynek nagyobb része volt nemzeti forrás. Ez az az összeg, amelyből meg kell oldani a nyerstej megvásárlását, a feldolgozást, a csomagolást és az iskolákba történő kiszállítást is.

Mire számíthatnak a gyerekek és az iskolák? További érdekességeket az Agrárszektor teljes cikkében olvashatunk, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images