Kapkodnak a tervgyári házakért itthon: elképesztő áron veszik a Kádár-kockákat

Pénzcentrum 2023. szeptember 29. 08:34

Összességében azért keresik a magyar lakásvásárlók a tervgyári házakat, mert azokat kedvező áron meg lehet venni. Ugyanakkor a legtöbb ilyen ingatlannal foglalkozni kell, de jól jön például, hogy jellemzően szabványméretek szerint épültek, így például egy ablakcserét is jóval egyszerűbb elvégezni rajta. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a CSOK változása sem fog sokat befolyásolni ezen a piacon, írja a Pénzcentrum. 

A magyarok többségének van valamilyen élménye a tervgyári házakkal, egyes becslések szerint még mindig 700 ezer és 800 ezer közötti számban lehetnek az országban a Kádár-kockák. Dr. Perényi László Mihály egyetemi docens a HelloVidéknek elmondta korábban, hogy a tervgyári házakban építészeti szempontból rengeteg lehetőség van, hiszen például az alapterületből viszonylag keveset vesznek el a közlekedő területek, az egyes helyiségek alapterülete elég nagy és változatos.

Az eladó Kádár-kockák többségével foglalkozni kell. A hirdetők harmada szerint jó állapotban van az ingatlan, 11 százalékuk szerint felújított. Viszont minden ötödik Kádár-kocka felújítandó, 26 százalékuknál pedig nem tüntettek fel állapotot. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy az eladó Kádár-kockák több mint felénél jelentősebb felújításra van szükség.

Ugyanakkor ezeknek az ingatlanoknak az értékesítése nem könnyű feladat. Tipikusan olyan helyeken találhatóak ugyanis, ahol 2023-ban leült az ingatlanpiac. A Kádár-kockák átlagos értékesítési ideje több mint 178 nap, ami azt jelenti, hogy legalább 5-6 hónapra van szükség átlagosan, hogy vevőt találjon rá a tulajdonos.

Mint kiderült, az akkoriban hirdetett Kádár-kockák 32 százaléka "jó állapotúként" volt meghirdetve, közben a hirdetők 26 százaléka nem adott meg az állapotra vonatkozó információt. 11-11 százalék volt felújítandó, illetve közepes állapotban, 16 százalék volt felújítva, 3 százalék pedig újszerű volt.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images