Hiába undorodnak tőle rengetegen: elkerülhetetlen lesz, hogy rovarokat együnk?

Agrárszektor 2023. november 18. 12:02

A rovarfehérjék kiváló táplálkozási értéket képviselnek, és előállításuk alig terheli a környezetet. A rovarokból készült élelmiszerek gyártói azonban kontinensünkön az elfogadás terén még mindig kihívásokkal küzdenek. Az élelmiszeripar viszont egyre inkább felismeri a rovarfehérjékben rejlő lehetőségeket, és törekszik innovatív termékek kialakítására, új piacok meghódítására, írja az Agrárszektor.

Csak ne lássuk, mit eszünk

A készételek világában napjainkban is jellemző, hogy nem feltétlenül tudjuk mit tartalmaz az az étel, amit megeszünk. Ázsiában nagy hagyományai vannak a rovarok fogyasztásának ám kulturális okokból Európában viszonylag nagy az ellenállás, aminem oka csak annyi, hogy itt nem volt korábban megszokott a rovar a tányéron. Bizonyos vallások tiltják például a sertés fogyasztását, ami nálunk sokaknak furcsa, míg más helyeken kutyát és macskát is esznek (bár ez a világon mindenhol visszaszorulóban van), ez pedig számunkra elképzelhetetlen. Épp ezért a rovarokkal kapcsolatban a jövőt sokan abban látják, hogy egyrészt inkább a takarmányozásban nő majd meg a szerepük, azaz rovarfehérjével táplálnak majd haszonállatokat, így az ember nem közvetlenül fogyasztja majd a rovarfehérjét.

A világon élő rovarfajokból 1900 féle bizonyítottan ehető. Az Agrárminisztérium idén kiadott egyik közleményében az szerepel, hogy a NÉBIH felmérést végzett, és arra jutottak, hogy a magyar fogyasztók mindössze 5 százaléka enne szívesen rovarokból készült élelmiszereket, ám 70 százalékuk pedig teljesen elzárkózik ettől.

Ez jól bizonyítja a mondás igazságát: „amiről nem tudunk az nem fáj”. Hiszen jelenleg is számos húskészítményt, édességet, lekvárt és más gyümölcskészítményt találhatunk az üzletek polcain, melyeknél a szép pirosas színt a gyártók kármin, vagy sellak hozzáadásával érik el, ezeket az E120 és E 904 es kóddal jelölik. Ezeket az adalékanyagokat pedig a bíbortetű (Dactylopius coccus) nevű rovar nőnemű példányainak szárított testéből állítják elő.

Az előrelépés érdekében szélesebb körű tájékoztatásra és képzésre van szükség, valamint innovatív feldolgozási módok és ízletes receptek kifejlesztésére. A rovar alapú élelmiszerek egy ígéretes megoldást jelenthetnek a globális élelmiszerbiztonság és fenntarthatóság problémáira, és egyre többen látják benne a jövőbeni lehetőségeket.

A teljes cikk az Agrárszektor oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images