Egyre többen termesztik hazánkban: ez lehet a következő szuperélelmiszer?

HelloVidék 2023. november 25. 14:02

Igazi szuperélelmiszer terem a magyar földeken, a vitaminokban és ásványianyagokban gazdag céklát egyre nagyobb területen termesztik a gazdálkodók – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös piaci körképéből. A siker nem véletlen, hiszen egyre többen ismerik fel a sokoldalúan elkészíthető zöldség előnyeit.

Egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében a cékla. A folyamatosan erősödő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla igazi szuperélelmiszer: egyrészt finom és sokoldalú, így jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, másrészt egész évben elérhető, fogyasztható. A cékla rendkívül sokféleképpen elkészíthető zöldség, amely számos módon felhasználható a konyhában, így például salátákban, levesekben, savanyítva, köretként is remek választás. De készülhet belőle ezen felül főzelék, ropogtatnivaló, de még a süteményekben is megállja a helyét.

Egyre többen termesztik?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB közös becslése alapján 2021-2022 között 49 százalékkal nőtt a cékla termőterülete, így ma már 343 hektáron foglalkoznak céklatermesztéssel a gazdálkodók. A terület bővülése mellett a termelés hatékonysága is folyamatosan javul.

A céklát nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek:

kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

Az ősi rómaiak a céklalevet láz és székrekedés kezelésére fogyasztották, valamint afrozidiákumnak is tartották. Segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését, nitráttartalma elősegítheti a véráramlást. A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatása edzés közben is érezhető, javítja a test oxigén felhasználását, a rengeteg kálium pedig jót tesz az izomzatnak. Sokan a zöldség levét fogyasztják, a smoothie-k népszerű alapanyaga.

Nem egy zsebbenyúlós alapanyag

Mivel számos jótékony hatása van és rengeteg módon felhasználható ételeinkhez, sőt italainkhoz is, ezért megnéztük, hogy mennyibe kerül most a cékla a piacokon, nagyobb áruházakban.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint

  • a vidéki fogyasztói piacokon 450 Ft/kg áron kapható a cékla,
  • a vidéki nagybani piacokon pedig jóval olcsóbban, 250-300 Ft/kg áron vásárolható meg.

Ezzel szemben a nagyobb áruházakban kicsit magasabb árakkal kell szembenézünk:

  • a Tesco kínálatában 349 Ft/kg áron elérhető,
  • a Spar online shopjában 399 Ft/kg a cékla,
  • az Auchan online áruházában szintán 349 Ft/kg az ára,
  • az ALDI shopjában 459 Ft/kg,
  • a LIDL kínálatában pedig most akciósan 248 Ft/kg áron kapható a cékla.

Ha megnézzük, lényegében nem számít drága alapanyagnak a cékla, és szinte az összes áruházban, vagy épp piacon hasonló áron vásárolható meg. Persze mindenhol vannak szezonális, vagy heti akciók, amikor még kedvezőbben foghajuk ki az egyes zöldségeket, gyümölcsöket, éppen ezért érdemes nyitott szemmel járni és szemmel tartani a nagyobb áruházak akciós újságját is.

Címlapkép: Getty Images