9 hétköznapi növény, ami mérgező: sokan nem is sejtik, pedig itt élnek velünk

HelloVidék 2019. március 29. 14:40
A legtöbb mérgező növény külsőre nem különbözik a hétköznapi fajtáktól: szépek, virágosak és gyakran megtalálhatók a kertünkben. Nem árt viszont óvatosnak lenni és nyitott szemmel járni, nem csak magunk, de családunk egészsége miatt is. Összeszedtünk egy listát a legismertebb mérgező növényekről, ha ezek a növények a te udvarodon is virítanak, dönts felelősségteljesen, hogy megtartod őket vagy megválsz tőlük.

Összegyűjtöttük azokat a növényeket, amelyek szára, termése, levele vagy akár minden része mérgező lehet, így nem árt távol maradnunk tőlük. Ez főként azoknak fontos, akiknél gyerek vagy állat gyakran megfordul a kertjében.

Keserű csucsor

Az igénytelen kúszónövény megtévesztő lehet. Színes bogyója és különleges virága csak úgy vonzza a tekintetet: ettől függetlenül jó, ha tudjuk a termés és a levelek is mérgezők.

Lampionvirág

A különleges termésű növényt a virágkötészetben használják, dekoráció céljából. Bár nagyon sok kertben megtalálható, érdemes tudni róla, hogy gyökere és hajtása is mérgező.

Gyűszűvirág

A különleges virág teljes egésze mérgező, még a virága is. Részeit lenyelve hányást, hasmenést de még szívritmuszavart is okozhat.

Hegyi babér

A növény az árnyékos helyeket kedveli legjobban, a cserje magassága elérheti akár a három méteres magasságot is. Levelei mérgezést okozhatnak, mivel a növényben andromedotoxin és az arbutin nevű mérgek is megtalálhatók. Közelében nem érdemes virágokat tartani, mivel a méhek képesek annyi mérgezett virágport gyűjteni, hogy az károsítsa a mézet - a belőle készült mézet nem is szabad fogyasztani, mert halált okozhat.

Azálea

A dekoratív, színes virág nagyon veszélyes lehet a kertben tartott állatokra, akik könnyen megdézsmálhatják a levelét, a szárát vagy akár a virágát. A növény mindne része mérgező: hányingert, hasi fájdalmat és légzési nehézséget okozhat.

Tiszafa

Kedvelt örökzöld növény, de vigyázni kell vele: ágai megrágcsálása, lenyelése halált is okozhat. De nem csak az ágai, a magköpenyt kivéve a fa minden része mérgező, még a lehullott, elszáradt levelek is. Pont emiatt tilos ezt a fát óvodák, iskolák, játszóterek közelébe ültetni.

Ricinus

A különlges, bordó és piros színű növény nagyon sok kertben megtalálható, mivel vannak, akik úgy vélik, elűzi a vakondokat. A különleges külsejű és színű növénnyel viszont érdemes vigyázni, mivel termésének magjai a ricin nevű mérget tartalmazza. Ez egy olyan erős méreg, aminek magjából 1-2 darab is halálos lehet.

Trombitavirág

A kisebb fa méretű cserje nem igényel nagy gondoskodást, kiültetve a kertben magától is szépen fejlődik. Jó, ha tudjuk a csodás színekben pompázó tölcsér alakú virágok mérgezők, ugyan úgy, ahogy a növény minden más része is. Gyerekektől pont ezért érdemes távol tartani.

Sétányrózsa

Virágai sárga bimbókból fejlődnek, majd az idő elteltével egyre sötétebb, pirosabb színük lesz. A melegebb területeket kedveli, de a tűző napot nem bírja. Nem egy "közösségi" növény, a legtöbb virág kipusztul mellette sőt, a bogarakat is elűzi maga körül. A növény minden részében található méreganyag, de a legveszélyesebb a zöld, gömb alakú termése.

(via: the spurce)