Sosem volt még ilyen rossz éve a magyar gyümölcstermesztőknek: már most áremelkedést jósolnak

HelloVidék 2020. június 3. 08:43
Az összes gyümölcsfajtát - a kajszit, a cseresznyét, a meggyet, a szilvát, az almát és a körtét - folyamatosan érte valamilyen fagykár. Idén nagyon gyenge terméssel számolnak, ami valószínűleg meg fog látszani a termékek árában is.

A teljes hazai gyümölcstermés legalább 40 százalékát tették tönkre a március elejétől május közepéig pusztító fagyok, nyilatkozta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának elnöke. Azt is kijelentette:

Fagykár ugyan máskor is esett az ültetvényekben, de általában a virágzás vagy a terméskötődés időszakában egy-egy faj sínylette meg a fagyokat, és a többinél normálisabb volt a termés. Most viszont március végétől április elejétől 8-10 napon keresztül ismétlődve, vissza-visszatérő fagyok voltak, egészen május közepéig. A legkorábban virágozó kajszit szinte teljesen letarolta a hideg, de még a szamócát is érte fagy.

Mártonffy Béla szerint emiatt idén nagyon gyenge terméssel számolnak, ami valószínűleg meg fog látszani a termékek árában is. "Talán a friss ellátásra elég gyümölcsünk lesz, az ipari felhasználásnál viszont lesznek gondok", fogalmazott a szakember, az áremelés mértékével kapcsolatban viszont nem kívánt nyilatkozni, miután szabadáras termékről van szó. "Én úgy gondolom, ha emelkednek is az árak, az nem fogja kompenzálni a termelők kiesését, a bevételeik elég gyengék lesznek ebben az évben", tette még hozzá.

Címlapkép: Getty Images