Ezt a talajvédő trükköt mindenképp próbáld ki a kertben: rengeteget spórolhatsz vele

HelloVidék 2021. március 11. 15:05
A téli mulcsot az utolsó komoly fagyok elmúltával tanácsos lebontani és nyári takaróanyaggal felváltani. De vajon hogyan bánjunk a régi talajtakaróval, hogy ne legyen ablakon kidobott pénz, és maximálisan kihasználhassuk? És hogyan spórolhatunk vele?

Március beköszöntével végre megérkezett a tavasz (legalábbis a naptár szerint), ez pedig azt jelenti, hogy a kertben elvégzendő feladatok sora is folyamatosan bővül. Ahhoz, hogy kertünk a lehető legszebb formájában pompázzon egész évben, már időben érdemes elkezdeni a munkát - ezzel kapcsolatos feladatlistánkban a legfontosabb kerti teendőket szedtük össze, amikkel hivatalosan is elrajtolhat a szezon, most pedig a mulcsozással kapcsolatos praktikákat járjuk körül.

Általános tanács, hogy a téli mulcsot az utolsó komoly fagyok elmúltával bontsuk el, és váltsuk fel nyári takaróanyaggal. De vajon milyen állapotban használhatjuk még a régi talajtakarót, amivel az egynyári virágágyásokat, zöldségágyakat takartuk télen? Hogyan bánjunk vele, hogy ne legyen ablakon kidobott pénz, és maximálisan kihasználhassuk? A kérdés most elsősorban a biológiailag lebomló anyagokra (kéreg, levelek, szalma) vonatkozik, nem pedig azokra, amik nem bomlanak le könnyen (kő, műanyag).

A zöldségágyakat, egynyári virágágyásokat ősszel gyakran mulcsozzák, hogy télen megvédjék a talajt a zord időjárástól. Ha a régi talajtakaró szemmel láthatóan nem bomlott le a tavasz beköszöntével, akkor a továbbiakban is használható lesz, írja a The Spruce cikke. De hogyan mérhetjük fel az állapotát? Ha felmarkoljuk a talajtakaró egy részét, és azt tapasztaljuk, hogy többé-kevésbé finom részecskékből áll, olyannyira, hogy már nem is lehet egyértelműen megkülönböztetni a földtől, akkor az az anyag mulcsként már nem lesz túl hatékony a továbbiakban, ideje lecserélni.

Ha az ellenőrzéskor arra jutunk, hogy a régi talajtakaró még nem bomlott le teljesen, akkor egyelőre tegyük félre, míg előkészítjük az ágyást. Terítsük a komposztot a veteménybe vagy a virágágyba, majd dolgozzuk be a talajba, ezután a régi mulccsal ismét befedhetjük a talajt. Ez a folyamat jóval az ültetési idő előtt teljesíthető, amikor pedig eljön az ültetés ideje, óvatosan távolítsuk el a talajtakarót arról a területről, ahová magokat vetünk vagy növényeket telepítünk.

De mi van akkor, ha a régi talajtakaró a tél folyamán lebomlott? Ebben az esetben

de ne feledkezzünk meg egy adag új mulcs beszerzéséről sem.

És mi a helyzet az „élő” mulcsokkal, vagyis a talajtakaró növényekkel? Noha gyakrabban fordulnak elő a mezőgazdasági, mint a tereprendezési körökben, de a kerttulajdonosok számára is igazán hasznosak lehetnek. Jellemzően ősszel vetik veteményeskertek és egynyári virágágyások fölé, hogy télen megvédjék azokat, amikor pedig visszatér a tavasz, el kell távolítanunk.

A zöldségtermesztésben nagyon népszerű a szalmamulcs használata, de széna, fűkaszálék, komposztfélék vagy állati eredetű szerves trágyák is jó szolgálatot tehetnek. Bizonyos esetekben használhatók más növénymaradványok is, de mindig jusson eszünkbe, hogy

Ha szerves mulcsot választunk, ne feledkezzünk meg arról, hogy azt gondozni is kell, hiszen egy idő után bomlásnak indul. Ez azt is jelenti egyben, hogy a talajtakaró vastagsága csökken, amit pótolni kell, hiszen így tudja csak megtartani kedvező hatásait. Szintén nem árt észben tartani, hogy a szerves mulcsokban időnként rágcsálók is megbújnak, amik károsíthatják a termést is.

Nem csak a hideg idő beálltával alkalmazhatjuk kertünk védelmében a talajtakarást.

A nedvesség hosszabb ideig marad a talajban, így a napsütés hatására nem párolog el, a talaj pedig nem szárad ki olyan gyorsan, és sokkal kevesebb vizet kell majd használnunk a növények folyadékpótlásához.

Címlapkép: Getty Images