Ezek a legfontosabb kerti munkák márciusban: itt a 6 pontos feladatlista

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legfontosabb kerti munkák márciusban: itt a 6 pontos feladatlista

Ahhoz, hogy kertünk a lehető legszebb formájában pompázzon egész évben, már időben érdemes elkezdeni a munkát. Mutatjuk, milyen feladatokat kell elvégeznünk márciusban!

Március elsejével végre megérkezett a tavasz (legalábbis a naptár szerint), ez pedig azt jelenti, hogy a kertben elvégzendő feladatok sora is folyamatosan bővül. Ahhoz, hogy kertünk a lehető legszebb formájában pompázzon egész évben, már időben érdemes elkezdeni a munkát. Most összegyűjtöttük a legfontosabb kerti teendőket, amikkel hivatalosan is elrajtolhat a kerti szezon.

Íme a legfontosabb márciusi kerti munkák

1. Fák, cserjék ültetése, ápolása

Kora tavasszal a legsürgősebb feladat a gyümölcsfák, díszfák és díszbokrok, szőlőoltványok, rózsatövek ültetése. Sok a munka ilyenkor az idősebb, termő gyümölcsfákkal is: jön a koronaritkítás ideje, amikor a sűrűn álló, egymást keresztező ágrészeket és vesszőket tőből ki kell metszeni, hogy később minden gyümölcsöt elegendő napsütés érjen és ízletes termést hozzanak létre. A kert minden lombhullató növényének lemosó permetezését is ekkor kell megejteni.

2. Ezeket a zöldségeket most kell elvetni

A hónap második felében kell elvetni az átmeneti lehűlést is elviselő zöldségfélék, így például a zöldborsó, a sárgarépa és a petrezselyem magját. Emellett ilyenkor célszerű ültetni a vöröshagyma dughagymáit és a fokhagyma gerezdjeit is. A nagyobb évelő fűszernövényeket, például a lestyánt vagy a citromfüvet is már szabadföldbe ültethetjük.

3. Felkészülnek a virágok

Március az évelő virágok ültetésének és a rózsabokrok metszésének optimális ideje. Ha jó az idő, már kivihetjük a szabadba a fagymentes helyen teleltetett növényeket, például a leandereket.

4. Ideje a gyeppel is foglalkozni

A gyep ápolása az első melegebb napokon indul. Tisztítsuk meg a lomb- és egyéb téli „maradványoktól", különben a fű rothadásnak indul! A lombmaradékokat hordjuk a komposztra. A sövények alatt maradjon a lomb - védelmet nyújt a hasznos rovaroknak. Ahogy a fű elkezd növekedni, valamint az időjárási és a talajviszonyok is engedik, gereblyézzük el a gyepről a leveleket, egy lombseprűvel fésüljük át alaposan, hogy levegőhöz jusson és elkerülhessük a rothadásos betegségeket. Túlságosan erősen azonban ne gereblyézzünk, mert károsíthatja a füvet!

5. Készüljünk fel a kártevőkre

Az enyhébb, csapadékosabb idő beálltával a meztelen csigák megjelenése problémát okozhat, a szürkepenész, peronoszpóra is könnyen felütheti a fejét a káposztafélék között. Esetenként a levéltetvek szórványos megjelenésére is számítani lehet.

6. Ellenőrzés, javítások

Ideje ellenőriznünk a télire elzárt vízvezetékeket. Ha a tavasz eleji nagy vizsgálat során hibát találunk, még idejében elvégezhetjük a szükséges javításokat. Ha februárban nem tettük meg, most mindenképp érdemes pótolnunk a kerti szerszámok, eszközök közül azokat, amik esetleg elhasználódtak vagy hiányoznak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kert

kerti munka

kerti munkák

kertészkedés

tavasz

március