Fellélegezhetnek az allergiások? Itthon is megjelent a parlagfű természetes gyilkosa

24.hu 2021. július 19. 13:00
Végre egy hír, aminek több millió magyar örülhet! Itthon is megjelent az olajosbogár (Ophraella communa), ami természetes ellensége az allergiások legrosszabb rémálmának, a parlagfűnek.

Magyarországon először tavaly sikerült leírni egy példányt Soroksáron, igazán sok Olaszországban, Milánó környékén van belőlük - írja a 24.hu. Az olajosbogár hatékony természetes gyomirtó lehet a parlagfű ellen, ezért a Nébih egy kutatócsoporttal közösen vizsgálni kezdi az állatot itthon is. Kutatások kimutatták, hogy ahol a bogár elterjed, ott 30 százalékkal csökken a parlagfű mennyisége.

A parlagfű-allergiásoknak augusztusban jön el a betegség csúcsa, de ne lepődjön meg senki, ha idén korábban jelentkeznek a tünetek: a forró, csapadékos időjárás ugyanis kedvez a növénynek. Erről részletesebben itt olvashatsz!

Végre egy rovar, ami imádja a gyomnövényket

Táplálkozásában elsődlegességet élveznek a parlagfű (Ambrosia) fajok, köztük az ürömlevelű parlagfű, mely Magyarország első számú, legtöbb problémát okozó gyomnövénye.[1] Az parlagfűfajokon kívül szívesen fogyaszt egyéb olyan növényfajokat is, melyek Magyarországon veszélyes szántóföldi gyomnövénynek számítanak, pl.: szerbtövis (Xanthium), rézgyom (Iva) fajok, de szükség esetén képes táplálkozni a betyárkórón (Conyza canadensis) is.

Növényvédelmi szempontból aggodalomra adhat okot, hogy képes elfogyasztani a napraforgót (Helianthus annuus) és csicsókát (H. tuberosus) is, melyek Európában termesztett növényekként gazdasági jelentőséggel bírnak. Laboratóriumi vizsgálatokból azonban kiderült, hogy a faj imágói táplálkozási és tojásrakási helyként is a parlagfűfajokat részesítik előnyben a termesztett fajokhoz képest, valamint a napraforgóra helyezett fiatal lárvák mortalitása olyan jelentős, hogy kijelenthető; a faj nem képes a napraforgón hatékonyan szaporodni. Szabadföldi vizsgálatok szerint azokon az európai területeken, ahol már megjelent a faj, bár egy helyen fellelhető volt napraforgóállományokban, sehol sem okozott kárt a táplálkozásával. Európában tápnövényei között szerepel még a fekete üröm (Artemisia vulgaris), Inula graveolens, és a baracklevelű keserűfű (Persicaria maculosa).

Címlapkép: Getty Images