Ezért tértek vissza a farkasok Magyarországra: de mi lesz velük, kell félnünk tőlük?

Index 2022. augusztus 15. 09:32
Azt tudjuk, hogy élnek farkasok Magyarországon hivatalosan is, de, hogy pontosan mennyi, esetleg kell-e félni tőlük vagy sem, az talány. Pár éve megjelent egy család, azóta érezhető markáns jelenlétük például a Bükk-fennsíkon.

Az elmúlt évtizedekben nem voltak markáns adatok a csúcsragadozók jelenlétéről, de egy családról tudtak Szögliget környékén, az Aggteleki Nemzeti Park területén a magyar–szlovák határnál. Ezen kívül olykor nagyon kemény teleken szintén Szlovákia felől érkezve jött át a Zemplénbe néhány farkas.

– nyilatkozta Bakó Botond, a Bükki Nemzeti Park gerinces zoológiai szakreferense, akivel a bükki farkasokról újbóli megjelenéséről beszélgetett az Index. A szakember szerint igazi kérdés az, hogy a farkasok eltűntek-e egyáltalán valaha a hegységből.

A Bükkben 2001-ben jelent meg egy példány, aki annyira nem félt az emberek közelségétől, hogy Répáshután végigsétált az utcán. Ekkor lehetett sejteni a szakember szerint, hogy hamarosan a környéken megjelenhet egy falka, mert új terület elfoglalása előtt felderítőket szoktak küldeni az állatok. Pár éven belül meg is jelent egy család, azóta érezhető markáns jelenlétük a Bükk-fennsíkon – mondja Bakó Botond.

Azt sokan tudják, a farkasok falkaállatok és erős territóriumot tartanak. Azt talán már kevesebben, hogy a Bükk-fennsík egyetlen falkának a területe, a Tarna vidékén, a Mátrában mostanában megjelent egyedek tagjai nem kizárt, hogy a bükki családból kivált egykori kölykök által alkotott csapat, akik új területet kerestek maguknak.

- írták.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei folyamatosan monitorozzák a bükki falkát. Kameracsapdákkal, mintavételekkel követik nyomon a család életét.


Talán az is köztudomású – ha eddig nem volt, akkor innentől az –, hogy a farkasok amennyire lehet, elkerülik az embereket. Ritka szerencsének számít, ha valaki mégis meglát egy példányt vagy akár egy egész falkát. Általában hamarabb érzi meg a ragadozó az ember jelenlétét, mint fordítva. Ilyenkor még óvatosabbakká válnak és figyelnek.

Az szinte kizárt, hogy a bükki csúcsragadozók emberre támadnának. Bakó Botond elmondása szerint

Olyan viszont előfordult már, hogy olyan farkas tetemére bukkantak, amely nem természetes okból pusztult el. Legalábbis a testében talált puskagolyó erre utal. Olyan is előfordult, hogy a vizsgálat kiderítette, az állatot nem ott ölték meg, ahol megtalálták. A keréknyomokat követve még azt a helyet is sikerült azonosítani, ahol a platóra dobták a tetemet, hogy elszállítsák egy másik vadásztársaság területére.

Pedig a farkas megölése bűncselekmény.

Ilyenkor természetesen feljelentést tesz a nemzeti park igazgatóság, de nagyon nehéz bizonyítani, ki lőtte meg az állatot. Jelenleg valamennyi eljárás nyomozati szakaszban van.

Címlapkép: Getty Images