Mi folyik itt? Nem tudni, hogy mit hoz a nyár, de az elmúlt hónapokban sokan panaszkodtak rá

infostart.hu 2023. május 31. 09:09

Az átlagosnál 50 százalékkal több eső hullott idén májusban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a többletvíz egy jelentős részét sikerült visszatartani. Nem tudni, hogy mit hoz a nyár, de az biztos, hogy tavalyihoz képest most sokkal jobbak a vízállások – közölte az Infostartnak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A május 1-je és május 21-e közötti időszakban mintegy 62 milliméter, vagyis körülbelül 5760 millió köbméter csapadék hullott az országban, 21 milliméterre meghaladva az előző év időszakos éghajlati átlagát. Vagyis sokkal jobban állunk csapadékkal, mint az emlékezetesen nagyon aszályos múlt esztendőben – emelte ki az Infostartnak Siklós Gabriella.

Mindezek ellenére még mindig fennáll némi hiány a talajvízszintekben – tette hozzá a szakember. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Magyarország területének körülbelül kétharmadán üzemeltet úgynevezett talajvíz monitoring hálózatot. Ennek mutatói alapján – területi átlagban – az említett május 1-21. közötti időszakban 7 centimétert emelkedett a talajvízszint, ami azt is jól szemlélteti, hogy a talajnak mennyire fajsúlyos a szerepe a vízvisszatartásban

– jegyezte meg a szóvivő.

Az OVF az elmúlt időszakban mintegy 6 milliárd forintos beruházás keretében fejlesztette a belvízelvezetést és a vízvisszatartást. Siklós Gabriella ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az ország földrajzi adottságai miatt egészen mások a lehetőségek a Dunától keletre, mint maga a folyó mentén, ahol nemrégiben is levonult egy árhullám.

Címlapkép: Getty Images