Különleges állatok jelentek meg egy vidéki áruház parkolójában

HelloVidék 2023. november 23. 10:02

Apró, hódra emlékeztető állatok jelentek meg az egyik tatai hipermarket parkolójában. Az aranyos állatokat sokan fényképezik és etetik. A Fővárosi Állatkert szóvivője szerint azonban haraphatnak.



 

Az állatok a közeli víztározóba költöztek be, ahol csak néhány kíváncsi helyi zavarja meg a nyugalmukat. Nyugodtan tocsognak a fűben, és rágcsálják a nekik hagyott falatokat - számolt be róla az RTL Híradó.

A hódpatkény állatként ismert állat növényevő, és legtöbbször a halastavak gátak oldalában ásott üregekben él. Az RTL úgy tudja, hogy ezek a példányok először egy éve jelentek meg a környéken. Az eredetielg Dél-Amerikában őshonos állatok a jelek szerint megszokták az ember közelségét.

A hódokhoz hasonló nagyon erős metszőfogaik vannak, komoly harapásokat tudnak okozni.

- mondta Hanga Zoltán, a Budapesti Állat- és Növénykert szóvivője az RTL-nek.

A szakértő szerint az elmúlt években egyre több helyen bukkannak fel a kártákony rágcsálók. Az elmúlt 5-6 évben jelentősen megnövekedett a számuk. A nutriák a vízfolyások töltésébe ásott üregekkel, és a szántóföldi növények fogyasztásával okozhatnak gazdasági károkat, de képesek nagy területen kipusztítani a nádast, és más vízinövényeket is.

Címlapkép: Getty Images