Íme, ez a 10 épület a legmagasabb most Magyarországon

HelloVidék 2019. január 4. 15:00
Magyarország nem éppen a felhőkarcolóiról híres, most viszont épül egy 23 emeletes, 90 méter magasra tervezett irodaház, a Twist-Budapest City Tower a fővárosba. Bár impozáns, nem ez lesz továbbra sem a legmagasabb épület az országban, a top 10-be viszont könnyedén befér majd. Megmutatjuk, melyek most Magyarország legmagasabb épületei.

Mielőtt belecsapnánk, egy fontos kiegészítés: rádiótornyokat, ipari kéményeket, stb. nem számoltunk, hiszen ezek nem épületek, hanem építmények, de amúgy a Lakihegyi adótorony lenne a legmagasabb a maga több mint 300 méterével. És akkor nézzük a listát:

10. Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom és miskolci Kakas-templom

A képen az Erzsébetvárosi plébániatemplom látható. Fotó: Cseh Áron / Indafotó / Wikimedia Commons.

Két, 76 méter magas templom is „versenyzik” Magyarország 10. legmagasabb épületének helyéért, az egyik a miskolci Kakas-templom, a másik Erzsébetvárosi plébániatemplomként is ismert egyházi épület. Előbbit 1808-ban, utóbbit 1901-ben szentelték fel, a miskolci templom református, míg az erzsébetvárosi templom pedig a katolikus felekezethez tartozik.

9. Székesfehérvári Szent Sebestyén-templom

Fotó: Mr. No / Panoramio / Wikimedia commons.

A Székesfehérvári Szent Sebestyén téren található monumentális építmény 1807-re készült el, mintegy 80 méter magas. A város lakói egy Istennek tett fogadalmat betartva építették meg, melyet azért tettek, mert úgy vélték, megmentette őket az 1700-as években pusztító pestisjárványtól.

8. Szegedi Magyarok Nagyasszonya székesegyház

Fotó: Shutterstock

Az inkább Fogadalmi templomként ismert építmény 81 méter magas, a ’30-as évek elején nyitotta meg kapuját, mintegy 5000 embert képes befogadni.

7. Szolnoki toronyház

A toronyház jól látszik a pályaudvarról. Fotó: Shutterstock

A szegedi székesegyházzal holtversenyben álló épület szolnoki pályaudvarhoz közel található, a 24 emeletes épület 81 méter magas, 1975-ben épült meg. Magyarország legmagasabb lakóháza, mióta (az egyébként régóta üresen álló) pécsi magasházat elbontották.

6. Bátaszéki Nagyboldogasszony-templom

Szent Vendel szobra a templom mellett. Fotó: Wikimedia Commons.

A Bátaszék egyik legfontosabb szimbólumának tartott Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplom 82,45 méter magas, 1842-ben épült. Pár éve fel kellett újítani, mivel tornyának sisakja életveszélyessé vált.

5. Kőbányai Szent László-templom

Fotó: Czimmy / Wikimedia Commons

A kőbányai Szent László téren álló Szent László-templom 1899-re épült meg, 83 méter magas, Lechner Ödön tervei alapján készült. Nem rég „nyerte el” Magyarország ötödik legmagasabb épületének járó címet, miután a pécsi magasházat lebontották.

4. Semmelweis Egyetem, Nagyváradtéri Elméleti Tömb (NET)

Fotó: Shutterstock

A Semmelweis Egyetemet 1976-ban bővítették ki ezzel a 88 méter magas épülettel, mert helyhiánnyal küzdött, ezzel ez a legmagasabb modern épület Magyarországon és a harmadik legmagasabb épület Budapesten.

3. Szent István-bazilika

Fotó: Shutterstock

A magyar államalapítóról elnevezett székesegyházat 1905-ben szentelték fel, 96 méteres magasságával az ország harmadik legmagasabb épülete. A neoreneszánsz stílusú vallási épületet Ybl Miklós és Hild József magyar építészlegendák tervezték.

2. Országház

Fotó: Shutterstock

A Magyar Országgyűlés székhelye 96 méter magas, ezzel Budapest legmagasabb és Magyarország második legmagasabb épülete. A számos látnivalót tartalmazó, világörökség részének számító építményt 1904-ig építették, pár éve pedig hosszas felújításon esett át.

1. Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház

Fotó: Shutterstock

A szélesebb körben egyszerűen Esztergomi bazilikaként ismert építményt 1856-ban szentelték fel, mintegy 100 méter magas a kripta padlósíkjától a kereszt csúcsáig. 5660 négyzetméteres alapterületével a székesegyház egyébként a világ egyik legnagyobb keresztény egyházi épülete.

Források: Bátaszék.hu, Építészfórum.hu, Wikipedia, Wikimedia Commons.