Őrület, mi megy a Balatonnál: ilyen házakat vesznek a pénzes magyarok

Gáspár Adrienn 2019. május 12. 08:00
Az ingatlanpiac folyamatos változik, hol eladni, hol vásárolni érdemesebb. Egy dolog azonban nem változik: a magyarok körében még mindig igen fontos szerepet tölt be az ingatlanok birtoklása. A Balaton-felvidéki trendekről Szücs Andrea ingatlanközvetítő számolt be a HelloVidéknek.

A HelloVidék falusi csok település keresője - információk, lakásárak, statisztikák

Az elmúlt időszakban folyamatosan változtak az ingatlan vásárlási szokások: a magas ingatlan áraknak “köszönhetően” a befektetés céljából való vásárlások kezdenek háttérbe szorulni és inkább saját célra keresgélnek a vásárlók, elsősorban az interneten, árulta el a HelloVidéknek Szücs Andrea. A Balaton-felvidéki ingatlanközvetítő kiemelte:

Mára már szinte minden háztartásban van internet szolgáltatás, így mikor megszületik az elhatározás az új otthonvásárlást illetően, a vevők először itt tájékozódnak. Ez a piacon is érezhető, az ingatlan vásárlás felgyorsult. Emellett a média is folyamatosan foglalkozik az ingatlanpiacon történő változásokkal, így a vevők nagy része már tájékozottabban jutnak el hozzánk. Az érdeklődők előszeretettel használják a webes a keresőportálokat, és sok esetben telefonon vagy interneten történik meg az első kapcsolatfelvétel.

Szücs Andrea hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy jelenleg nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Ebből is következik, hogy pillanatnyilag szinte mindent el lehet adni. “Az ingatlant keresők kisebb választékból tudnak választani, és jelen pillanatban kihívást jelent kiszolgálni a vásárolni kívánó ügyfeleik igényeit” - fogalmazott a szakember.

A legkeresettebbek a lakások, magas áruk ellenére, még mindig megfizethetőbbek, mint a nagyobb értékű nyaralók, hétvégi házak és a családi házak. A szakember tapasztalatai szerint “az új építésű lakások szinte már a tervezőasztalról eladásra kerülnek.” Azt viszont Szücs Andrea szerint fontos kiemelni, hogy bár egy ingatlan árát elsősorban mindig a lokáció határozza meg, a Balaton felvidékén azonban ez kicsit máshogy alakult.

A frekventáltabb városokban mint, Balatonfüreden, Tihanyban, a badacsonyi régióban, Tapolcán, Keszthelyen vagy akár Hévízen, az ingatlanok értéke nagyon magas, ezért a nyaraló vásárlásnál inkább a parttól távolabb eső településeket keresik fel az érdeklődők, hogy valamennyivel (nem sokkal) olcsóbban jussanak hozzá az ingatlanhoz. Sőt, a szakember tapasztalatai szerint,

egyre népszerűbb, hogy nyaralónak is lakást választanak.

A legkedveltebb ingatlanok a 20-30-40 milliós lakások, ezeket követik a nagyobb értékű családi házak, nyaralók, ezek már az 50-60 millió forintot is elérhetik. De ingatlantól függően határ a csillagos ég. “Hatalmas a kereslet a piacon. Az emberek megint kezdenek bízni a bankokban. Sokkal jobban megéri hitelt felvenni, mint az albérletet fizetni" - fűzte hozzá a balatoni ingatlanos.

Kik adnak el és kik vásárolnak?

Az értékesítési tapasztalatok azt mutatják, hogy az eladók motivációja rendre a klasszikus élethelyzetekből táplálkozik. Ilyenek például: a család bővülése miatt nagyobb ingatlanra való váltás, családokban bekövetkezett válás vagy haláleset. A zártkerti ingatlanoknál az idősebb tulajdonosoknak már gondot okoz megművelni a területeket. De ide sorolhatjuk a Balaton parti külföldi tulajdonban lévő ingatlanokat is, ahol a szintén idősebb tulajdonosoknak már problémát okoz több száz kilométert utazni.

Ami a vásárlást illeti, vannak a piacnak olyan szereplői, akik nem tudják elhalasztani a magas árak ellenére sem a vásárlást, mert muszáj valahol lakni. Ők a fiatal lakásvásárlók. Aztán itt vannak, akik nagyobb ingatlanba szeretnének költözni. Ők mindkét oldalon szerepelnek. Viszont fontos kiemelni, hogy

Szücs Andrea tapasztalatai szerint finanszírozás tekintetében is széles a paletta. Mint azt a HelloVidéknek elárulta, egyre több fiatal dönt úgy, hogy saját ingatlant vásárol - a tapasztalatok szerint ők elsősorban hitelből tudnak vásárolni. A középosztály nagyjából ötven százaléka képes önerőből befektetni.

A HelloVidék falusi csok település keresője - információk, lakásárak, statisztikák

A jelenleg rendkívül olcsó kamatoknak köszönhetően sokkal többen juthatnak hozzá új otthonhoz. A bankok kedvező ajánlatai mellett a családok számára remek lehetőség a CSOK, amivel a jogosultak szinte száz százaléka él is. A szakember meglátása szerint ennek a pörgő ingatlanpiaci helyzetnek köszönhetően a Balaton-felvidéki falvakat talán nem fenyegeti oly mértékben az elnéptelenedés, mit az ország más hasonló méretű településeit.