Árhullám várható: mutatjuk, hol rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget

HelloVidék 2019. május 23. 09:00
Nagybajcsnál megáradt a folyó, emiatt pedig a Rába vízállása Győrnél tartósan, több napon át 300 cm fölött lesz. Mutatjuk, mire számíthatnak a környéken élők.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén Nagybajcsnál – részben a dunacsúnyi tározó előürítése miatt – 2019. május 22- én reggelre 412 cm-ig (3500 m3/s) áradt a folyó. További áradásra számítunk. Tetőző vízállás értékét jelenlegi információk alapján 480-500 cm (4300-4400 m3/s) közé várjuk pénteken a nappali óráktól, és időben elhúzódó árhullámra számítunk, tartósan 450 cm körüli vízállással. A Rába vízállása Győrnél a fentiek alapján tartósan, több napon át 300 cm fölött lesz, tetőzésben 410-430 cm vízállás várható. A bősi üzemelés az árhullám levonulását és tetőző vízszintjeit továbbra is befolyásolja.

A Dunán levonuló árhullámra, valamint a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzetre való tekintettel 2019. május 23-án reggel 06.00 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendel el igazgatóságunk a Vének – Dunaremetei Árvízvédelmi Szakasz teljes hosszára, a Dunaremete – Rajkai Árvízvédelmi Szakasz Dunakiliti gátőrjárására és a Vének – Dunaszentpáli Árvízvédelmi Szakasz Bácsai gátőrjárására.

Igazgatóságunk a készültség alatt folyamatos megfigyelést végez az érintett szakaszokon

- olvasható az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közzétett tájékoztatójában.

Az árhullám várhatóan elönti a Móricz Zsigmond alsó rakparti utat és a parkolót, az útlezárás és a terelés megszervezése, lebonyolítása miatt a forgalomtechnikai kivitelezőnk készenlétbe helyezte az útlezárási elemeket

- mondta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet műszaki vezetője. Kiemelte, hogy a Rába Petőfi híd alatti parkolóját is érinti az árhullám, ott is készenlétbe helyezték az előjelző táblákat.