Így is lehet: nem csak méregdrága nyaralók vannak a Balatonnál

HelloVidék 2019. július 27. 09:32
Több tucat olyan Balaton-közeli település van, ahol a nyaralók, lakások és házak átlagára 10 millió forintnál is olcsóbb. Balatonlellén maximum 10 millió forintból alig 30 négyzetméteres ingatlant tudunk vásárolni, a másik véglet a Zala megyei Vindornyafok, ahol 4-5 millió forintból 60 vagy 120 négyzetméteres házat is lehet venni. A Kékszalag vitorlásverseny bójakerülő városai közül Balatonkenesén 445 ezer, Siófokon 572 ezer, Keszthelyen pedig 318 ezer forintos négyzetméteráron kínálták a nyaralókat.

A balatoni turizmus felpörgése és a lakáspiac évek óta tartó élénkülése a balatoni ingatlanpiacnak is lökést adott. A tó közelében lévő nyaralók, lakóingatlanok iránt erős az érdeklődés és az árak is nőttek az elmúlt években, de azért még lehet találni 10 millió forint alatti ingatlanokat a környéken - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a Kékszalag vitorlásverseny apropóján a balatoni nyaralópiacot vizsgálta.

Távol vagy közel

Július közepén az elemzés szerint összesen 38 olyan Balaton-közeli település van, ahol átlagosan 10 millió forint alatti összegért lehet nyaralót vagy lakóingatlant vásárolni. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: “A keresletnek megfelelően a tóhoz közelebbi településeken jóval magasabbak, míg a távolabbi községekben viszont egyre lejjebb mennek az árak.”

Hozzátette: a balatoni nyaraló és lakóingatlan-piacon a kisebb, falusi csoknak megfelelő településeken felélénkülhet a kereslet. A legalacsonyabb árakkal a Balatonberénytől 10 kilométerre található Hollád rendelkezik, ott átlagosan 3,3 millió forintba kerül egy-egy ingatlan. A 10 millió forintos átlagszintet pedig Öreglak mellett Vállus is alulról súrolja, igaz ezek a települések is a Balatontól 10-20 kilométerre helyezkednek el.

Több mint százan

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül továbbá, hogy a Balaton közelében több mint 100 településen kínálnak 10 millió forintnál olcsóbb ingatlanokat, többek között Balatonlellén, Zánkán, Alsópáhokon, Raposkán vagy éppen Vindornyafokon.

A négyzetméterárakat vizsgálva azonban az olcsóbb nyaralók között is nagy különbségek láthatók. Balatonlellén az átlagos négyzetméterár ugyanis 432 ezer forint, ugyanez a Keszthelytől 15 kilométerre található Vindornyafokon mindössze 53 ezer forint

- tette hozzá a szakember.