Itt vannak a legfrissebb tervek: rendhagyó újdonságok a gyulai várban

MTI 2019. december 28. 15:30
Egyre többet tudhatnak meg a látogatók a gyulai várról, amelynek kiállítása hamarosan fényvetítéssel, rendhagyó diorámával és kiterjesztettvalóság-alapú installációval bővül.

A ma is látható, ismert téglavárat egy trapéz formájú külső vár vette körül, amelynek délnyugati sarkán helyezkedett el a mai napig fennmaradt ágyútorony. Ezen kívül volt egy öt bástyával ellátott palánkfal, valamint az ehhez kapcsolódó, földből és fából épült, négybástyás huszárvár. A múlt látványos felidézéséhez szükséges fejlesztéseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Kubinyi-program keretében, a fenntartó gyulai önkormányzat által elnyert 10 millió forintos támogatásból valósítják meg.

Az összegből készülő háromszor másfélméteres makett a 16. századi várat mutatja be: az 1566-os ostrom heteinek idejére viszi vissza a látogatókat. Az erőd részeit és a katonai mozdulatokat fényfestéssel szemléltetik, amelyet hangeffektek és kisebb animációk színesítenek. Az újítás részeként létrehoznak még egy kiterjesztettvalóság-installációt is, amely kiegészíti a jelenlegi rendezvényteret és az Almásy-kastély látványát a 16. századi huszárvárról és palánkfalról készült élethű grafikával.

A technikai újdonságok elkészítéséhez természetesen a régészeti és történettudományi kutatások szakmai anyagát vették alapul. A dioráma fémszerkezetét, a fényfestést és a puskát professzionális cégekkel gyártatták le, azonban vidéki kiállítóhelyként egyedülálló módon az elemek vezérlését egy munkatársuk, Temesváry János műszaki vezető készítette el, illetve a narrációt és a tartalmi elemeket is a hely szakemberei alkották meg.

A pályázati támogatásból három perces videó is készült a 16. századi várról és építéstörténetéről

- mondta Fábián Tamás a kiállítóteret működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője.

Hozzáfűzte: a vár múzeumi része folyamatosan bővül, tavaly nyáron például a legfrissebb régészeti feltárások eredményeiről szóló Eltemetett vár című időszaki kiállítás főbb elemeit vitték át az Almásy-kastély időszaki kiállítóteréből a várba, és a jövőben is terveznek újításokat a várkiállításban.

Ezekben a napokban építik a diorámát a fegyvertárban, amelynek folyamatát megtekinthetik a látogatók, hiszen a területet nem zárják el. Az új látványelemeket hivatalosan a magyar kultúra napja körül tervezik átadni a nagyközönség számára.

Címlapkép: Getty Images