Döbbenet: 100 kiló higanyt találtak az új lakók a nógrádi ház pincéjében

HelloVidék/MTI 2020. január 6. 18:00
A ceredi családi ház pincéjében, üvegedényekben tárolták, de az egyik edény teteje hiányzott, és egy része a földre folyt. Egyelőre vizsgálják, miként került oda a nagy mennyiségű mérgező anyag.

Nagy mennyiségű higanyt találtak hétfőn a Nógrád megyei Cereden, egy családi ház pincéjében - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője. Egyelőre vizsgálják, hogy miként került a házba a mintegy száz kilogrammnyi mérgező anyag.

Szeles Péter elmondta:

A katasztrófavédelem munkatársai elvégezték a kármentesítést; értesítették a környezetvédelmi hatóságot és a vízügyi igazgatóságot, valamint a rendőrséget, hogy kiderítsék, hogyan került a házba a mérgező anyag.

A katasztrófavédelmi igazgatóságot a Dózsa György úti házban élő lakók értesítették, akik nemrégiben vásárolták meg az ingatlant.

A higany elemi állapotban ezüstös, fémszínű, cseppfolyós, vezeti a hőt és az elektromos áramot, könnyen párolog, ezért zárva tárolandó nehézfém. Vegyületeinek mérgező hatása régóta ismert. Maga a fém is toxikus, és fejfájást, remegést, húgyhólyaggyulladást, valamint emlékezetvesztést okozhat. Ha törött hőmérőből vagy más módon kerül a környezetünkbe higany, az folyamatosan párologni fog, és súlyosan mérgező lesz, amíg teljesen el nem párolog.

Címlapkép: Getty Images