Kijárási korlátozás: ezt a legtöbb kutyás nem tudja, súlyos ára lehet a figyelmetlenségnek

HelloVidék 2020. április 19. 07:33
A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében egyre több intézkedést vezetett be a kormány, majd március végétől elrendelték a kijárási korlátozást. Sokan otthoni, önkéntes karanténba vonultak, így egyre több háziállattulajdonos is hosszú ideig a négy fal között tartózkodik. A megváltozott életmód, a séták csökkenése súlyos hatással lehet a kutyákra. Mi lehet a megoldás? Szabad hosszú sétákra indulnunk kedvenceinkkel? Léteznek alternatív módszerek? A HelloVidék Vajkyné Nagy Andrea humán és állat fizioterapeutát kérdezte a kutyák egészségmegőrzéséről és a járványhelyzettel kapcsolatos komoly veszélyekről.

A koronavírus-járvány érkezésével sok üzlet bezárt, illetve rövidített nyitvatartást vezetett be, a legtöbb válallkozás felfüggesztette tevékenységét vagy, ha a lehetőségei engedték otthoni munkavégzésre állt át. Az oktatási intézményekben elindult a digitális tanrend, így egyre több időt töltünk a javaslatoknak megfelelően, csökkentve a személyes találkozásokat az önkéntes házi karanténunkban.

A leghatékonyabb védekezés a szakértők szerint továbbra is a tömeg elkerülése, a személyes kontaktusok minimalizálása és a megfelelő higiénia betartása, ezért a kormány az utóbbi hetekben különböző intézkedésekkel törekedett a koronavírus magyarországi terjedésének lassítására. Március 28-án első alkalommal rendelték el a kijárási korlátozást, amit később meghosszabbítottak visszavonásig. A korlátozás szabályai alapján lakóhelyünket csak a rendeletben foglalt alapos indokok egyike miatt hagyhatjuk el.

A COVID-19 terjedésének megfékezéséhez kapcsolódó intézkedésekkel, egyre több háziállattulajdonos tartózkodik hosszú ideig otthonában, így a gazdiéval együtt a kutyák megszokott napirendje is valószínűleg teljesen átalakult. A séták száma sok esetben lecsökkent, időtartama a szükséges minimumra korlátozódott. A szaladgálásra a szabadban és a játékra más kutyákkal kevésbé van lehetőség, inkább csak egy rövid egészségügyi séta keretében végzik el a dolgukat a kutyák.

A HelloVidék megkérdezte Vajkyné Nagy Andrea humán és állat fizioterapeutát, hogy mire kell ügyelniük a gazdiknak a járványhelyzet ideje alatt megváltozott életmóddal kapcsolatban ahhoz, hogy megőrizhessék az állatok egészségét és eközben ne zsebeljenek be magas bírságokat sem.

A kijárási korlátozásról szóló rendelet szerint lakóhelyünk elhagyására alapos indoknak számít az állatok ellátása és a háziállat közterületi sétáltatása is. Természetesen a veszélyhelyzet ideje alatt nem mindig könnyű feladat a megfelelő távolság betartása mellett, hosszú sétákat tenni, aktív időt tölteni a szabadban a kutyánkkal, ezért néhány dologra érdemes odafigyelnünk ebben az időszakban kedvencünkkel kapcsolatban.

Andrea kiemelte, hogy a séta nagyon fontos, ezért nem megoldás, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt egyáltalán nem visszük a kutyákat a szabadba.

Elsősorban mozgásszervi beteg kutyákkal foglalkozom, de a séta az egészséges és a beteg kutyák esetében egyaránt fontos egészségmegőrzés szempontjából is. Egy krónikus mozgásszervi problémás kutya számára viszont kiemelt jelentőséggel bír a rendszeres, de kíméletes mozgatás

- hangsúlyozta. Azoknak, akik pedig a szabályok miatt aggódnak azt javasolja, hogy törekedjenek kevésbé népszerű helyszíneket választani a sétákhoz, ahol nincs tömeg: talán itt az ideje az új helyek megismerésének.

A megszokott mennyiségű és minőségű testmozgás hiánya számos problémát okozhat az egészséges kutyák esetében is. Egy ilyen időszakban nagy a kockázata a túletetésnek, elhízásnak és lehetséges, hogy az eddigi napi adagokon is szükséges változtatni.

Nagyon oda kell figyelni a kevesebb mozgás, a megszokott kirándulások elmaradása miatt az etetésre, főként a hízásra hajlamos kutyáknál. Erről érdemes a gazdinak egy olyan állatorvossal egyeztetni, aki jól ismeri a kutyáját

- mondta el Andrea.

Arról is megkérdeztük Andreát, hogy ha kevesebb időt tudunk a szabadban tölteni van-e valami módszer, amivel otthonunkban, a négy fal között tudjuk mozgatni, aktívan tartani a kutyánkat. Elmondta, hogy az utóbbi hetekben számos online tréning indult a közösségi oldalakon ilyen céllal.

Ezeknél a benti játékoknál, tréningeknél főleg az “ agyi lefárasztásnak” van nagy szerepe, emellett szórakoztató is és nem mellesleg oktató, nevelő hatása van

- fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy a sétákat természetesen nem helyettesítik, de kiegészítésnek szabadon válogathatunk az interneten található kreatív, oktató játékok közül. A People magazin ajánlása alapján már a legegyszerűbb dobálós játék is hasznos lehet, de javasolják azt is, hogy esetleg dugjuk el a lakás valamelyik pontján a játékot, hogy a kutyánk megtalálhassa.

Ha ennél összetettebb feladatra vágyunk vagy új dolgokat tanulnánk a kedvencünkkel, akkor most valóban érdemes böngészni kicsit az interneten, mivel számos kutyaiskola, kutyaovi és kennel oszt meg ingyenes oktató videókat trükkökről, szórakoztató feladatokról, amikkel mozgásban tarthatjuk a kutyákat testileg és szellemileg, valamint a közös munkával a szórakozás közben még csiszolhatunk a megfelelő kutya-gazdi kapcsolaton is.

Címlapkép: Getty Images