Koronavírus: ezt mindenképpen tedd meg, ha háziállatod van

HelloVidék   
  Megosztom
Koronavírus: ezt mindenképpen tedd meg, ha háziállatod van

Több forrásból érkeznek az ajánlások, segítségek a koronavírushoz kapcsolódóan, ám eddig arról kevesebb szó esett, hogy érdemes-e a kisállatot tartóknak aggódniuk a járvány miatt. Fontos tisztázni, hogy nem kell félnünk attól, hogy állatainktól elkaphatjuk a vírust vagy éppen ők tőlünk. Azonban néhány dolgot jó, ha megteszünk.

Az utóbbi hetek eseményeit követve számos kérdés merülhet fel mindenkiben a koronavírushoz kapcsolódóan. Több forrásból érkeznek az ajánlások, segítségek, ám eddig arról kevesebb szó esett, hogy vajon érdemes-e a házi kedvencet tartóknak az állatokhoz fűződően aggódniuk a járvány miatt. Fontos tisztázni, hogy nem kell félnünk attól, hogy állatainktól elkaphatjuk a vírust vagy éppen ők tőlünk.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik állatainkkal, ha mi esetleg karanténba vagy váratlanul kórházba kerülünk. Létezik-e olyan vészterv, segítő terv, ami erre vonatkozik?

A Noé Állatotthon összegyűjtött néhány fontos óvintézkedést, elsősorban a társállat tartóknak:

1. A legfontosabb, hogy az állattartó minél gyorsabban szervezzen B illetve C tervet maga helyett! Vagyis egyeztessen le minimum kettő, egymástól független segítőt, akit értesíthet probléma esetén, és aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik a bajbajutott állatokról. Meglátásunk szerint ebben a helyzetben nem elég egy segítő, szükséges kettő fixen leegyeztetett.

2. Kérjük, a kisállattartókat az ajtajukra fügeszék ki, hogy milyen és mennyi kisállat tartózkodik a lakásban és, hogy esetleg van-e nyilvános értesíthető telefonszám. Társasház, lakóközösség esetében ezeket az információkat érdemes leadni a közös-képviselőnek, gondnoknak, illetve az önkormányzat szociális osztályán.

3. Gondoskodjon előre minimum 2 hétre elegendő táplálékról állatai számára. Az oltási könyveiket, esetleges gyógyszereiket, kezelési protokolljukat, orvosi feljegyzéseket készítse össze és tegye azonnal megtalálható, egyértelmű helyre a lakásban. Egy esetleges szükséges beavatkozás esetén a segítőknek ne kelljen keresgetni azokat!

4. Sok - elsősorban idős - állattartónak nincs rokona, barátja, ismerőse, akit a fentiekre meg tud kérni. Ha Ön állatszerető, van önben ilyen jellegű segítőkészség és a környezetében ismer ilyen embert, akkor ajánlja fel Ön neki a segítségét. Esetleg erről tegyen ki felhívást a lakókörnyezetében!

5. Amennyiben tudomást szerez olyan állatról, amely gazdája hirtelen kórházba / karanténba került és a kisállatok egyedül maradtak ellátatlanul, akkor hivatali időben a helyi önkormányzathoz, azon kívül a rendőrséghez kell fordulni. FIGYELEM! Civil állatvédők a hatóság jóváhagyása és jelenléte nélkül nem léphetnek magánterületre. Mégis azt tanácsoljuk, hogy ilyen esetben a hatósággal párhuzamosan a helyi állatvédőket is érdemes értesíteni, hogy segítségükkel nyomást gyakoroljanak a minél gyorsabb hatósági intézkedésre.

6. Természetesen napjainkban a higiéniás szabályok alkalmazása szó szerint életfontosságú, hiszen a vírus megtelepszik a környezetben a tárgyak felszínén, az emberek bőrén, haján és akár az állatok szőrén is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

koronavírus

állatok

járvány

betegség

felhívás

noé állatotthon