Ne dőlj be a trükknek: így húzhatnak le téged is a ravasz ingatlanosok

Pénzcentrum 2020. augusztus 19. 09:34
Sokan vannak, akik különböző okokból kifolyólag mostanában szeretnének ingatlant vásárolni, több ingatlanpiaci elemzés is azt igazolja, az elmúlt hónapokban felélénkült a kereslet, rengetegen néznek lakásokat.

Az új koronavírus okozta sokk után éledezik az ingatlanpiac, felélénkült a kereslet és a kínálat is. Nem csoda, hogy ha valaki megtalálta álmai lakását, az öröm mellé némi üröm is vegyül, mert mi van, ha valaki túllicitálja az ajánlatát és végül bukja a tökéletes hajlékot? Megoldást jelenthet az ajánlati biztosíték kifizetése, mellyel igazolja, komolyak a szándékai. Ugyanakkor érdemes résen lenni: utánajártunk, milyen előnyei és buktatói vannak az ajánlati biztosítéknak és mire érdemes figyelni, ha nem akarunk vagyonokat bukni, áll a Pénzcentrum cikkében.

Sokan vannak, akik különböző okokból kifolyólag mostanában szeretnének ingatlant vásárolni. Biztosan megfontolják például ezt az eshetőséget azok, akiknek gyereke idén kezdi meg a felsőoktatási képzést, a szülői háztól távol. A kollégiumi elhelyezés lenne a legideálisabb, anyagi szempontból mindenképp, azonban aki nem lakik elég messze az egyetemtől, nincs több fiatalkorú testvére és a család jövedelme sem elég alacsony a kollégiumi pontszerzéshez, az vagy kénytelen a kiadó lakások között keresgélni, vagy erre az időszakra időzíteni a befektetési ingatlanvásárlást.

A felvételi pontszámok bejelentésének napján pedig a hirdetési oldalakon rekordszintű kínálattal találkozhattak a potenciális vevők.

A Pénzcentrum olvasója is befektetési céllal keres ingatlant az egyik vidéki egyetemi városban. Rengeteg lakást nézett meg az elmúlt időszakban, az egyik alkalommal a megtekintés után jelezte az őt körbevezető ingatlanosnak, hogy mennyi pénzt lenne hajlandó adni a lakásért. Nem állapodtak meg semmiben a tulajjal, nem beszéltek arról, mikor költözne ki a jelenlegi tulajdonos, nem mentek bele részletekbe, egyszerűen megjegyezte, hogy tetszene neki a lakás, de a kínált ár alatti összeget lenne hajlandó rá áldozni. Egy nappal később egy e-mailt kapott az ingatlanostól, miszerint az egyeztetett vételi ajánlatot elküldte jóváhagyásra. "Az ajánlati biztosíték összege mindig a vételi összeg 2 %-a, amely belefoglaltatik majd a szerződésbe is. A fennmaradó összeg: ....- HUF lesz. Az alábbi átutalást 2020.08.07.-ig szükséges elvégezni."

Kapott egy számlaszámot, megadták, hogy mit írjon a közlemény rovatba, és az összeget, amit át kellene utalni.

Felhívta az ingatlanost, aki közölte, ezzel az összeggel tulajdonképpen a vásárlási szándékának komolyságát fejezi ki, és ha valaki nála többet ajánl, és azt az ajánlatot a tulajdonos elfogadja, akkor majd ezt az összeget visszautalják neki.

Ehhez hasonlóan bárki, bármikor belefuthat hasonló helyzetbe, ezért a Pénzcentrum szakértők segítségével járta körbe az ajánlati biztosíték intézményét. Kiderült, hogy korántsem olyan egyszerű a helyzet, mint az előleg vagy a foglaló esetében, ez afféle szürkezóna, nem egzakt jogi kategória.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images