Gigabírságot kap, aki leszedi ezeket a növényeket: sok túrázó ráfizethet

HelloVidék 2021. március 6. 14:04
Sok, tavasszal nyíló virág védettnek vagy fokozottan védettnek számít Magyarországon, ezért több tíz vagy akár százezres büntetéssel, szélsőséges esetben börtönbüntetéssel is járhat az eszmei értékű növények leszedése.

Tavasszal a természetjárók útjai mindenütt színpompás vadvirág-mezőket kereszteznek, ebben a sokszínűségben pedig különleges ritkaságok is előfordulnak. Érdemes néhánnyal közelebbről megismerkedni: egyrészt azért, hogy még nagyobb élmény legyen a kirándulás, ha közben ráismerünk ezekre a csodálatos értékekre, másrészt azért is, mert akár többszázezres bírságot is bezsebelhetünk egy-egy növény letépéséért. Több tavasszal nyíló virágunk számít ugyanis védettnek vagy fokozottan védettnek, ezért több tíz vagy akár százezres büntetéssel is járhat a rendkívül magas természetvédelmi, eszmei értékű növények leszedése.

ha az elpusztított egyedek pénzben kifejezett együttes összege eléri a fokozottan védett egyedeinek legmagasabb, pénzben kifejezett értékének a kétszeresét.

Emellett arra is érdemes odafigyelni, hogy

Nem védett területen, nem védett fajokat saját célra, azaz 1-2 marékkal, lehet gyűjteni.

Ahhoz, hogy véletlenül se érjen minket kellemetlen meglepetés a kora tavaszi természetjárás során, most összegyűjtöttük azokat a védett virágokat, amiket semmi esetre sem érdemes leszakítanunk, inkább a természetben gyönyörködjünk bennük. A védett növényekről szóló teljes lista itt olvasható.

Kikeleti hóvirág

Magyarországon ez az egyedüli őshonos hóvirágfaj. Rendkívül ismert, népszerű növény, de gyűjteni nem szabad. Termete: 10-20 cm. Februártól áprilisig virágozhat. Üde- és nedves lomboserdőkben, középhegységi gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, patak- és folyómenti ligeterdőkben.

Természetvédelmi értéke: 10000 Ft

Dombi ibolya

Az ibolya az ibolyafélék családjának névadó és egyben legnagyobb nemzetsége, mintegy négyszázötven fajjal. A fajok többsége évelő gyökérzetű lágyszárú, néhány félcserje, egy csoportjuk egy- vagy kétéves lágyszárú növény. Termete: 4-15 cm. Márciusban, áprilisban virágzik.

Természetvédelmi értéke: 5000 Ft

Tavaszi kikerics

Az Ásotthalmi Lápréten él a Kárpát-medence egyik legjelentősebb, körülbelül 80000 tövet számláló állománya. A törékeny, rózsaszín-ibolyás színezetű növényt hívják egyhajúvirágnak vagy tavaszkikericsnek is. Magyarországon fokozottan védett, azonban valószínű, hogy hathatósabb védelem nélkül a hazai állomány nagy része ki fog pusztulni.

Természetvédelmi értéke: 250000 Ft

Kakasmandikó

Szent György virágának is nevezik, illetve kutyafoggyökérnek is, a tatárok szerelemkeltő szernek tartották. Termete: 10-30 cm. Márciusban virágzik. Inkább mészkedvelő, így bükkösök, gyertyános-tölgyesek, száraz tölgyesek, hegyi és nedves rétek virága.

Természetvédelmi értéke: 50000 Ft

Kárpáti sáfrány

A nősziromfélék családjába tartozó faj, európai eredetű. Termete: 10-20 cm. Márciusban, áprilisban virágzik. A Kárpátok és a Balkán-hegység endemikus növénye. Élőhelyei hegyvidéki, alhavasi rétek, legelők, bozótok, üde lombhullató erdők, főként gyertyános–tölgyesekben, keményfa-ligeterdőkben és ezek tisztásain él.

Természetvédelmi értéke: 10000 Ft

Magyar kökörcsin

Magyarországon bennszülött növény, de alig tíz, kisebb-nagyobb különböző helyzetű populációja fordul elő a Nyírségben. Ezen kívül a Pilisben és a Bodrogközben is előfordul. Fokozottan védett. Termete: 6–10 (–20) cm. Márciusban, áprilisban virágzik. Mészszegény vagy mészmentes, száraz, sovány homoktalajon, napos vagy félárnyékos, viszonylag meleg termőhelyeken fordulnak elő.

Természetvédelmi értéke: 100000 Ft

Tavaszi hérics

A boglárkafélék családjához tartozó, mérgező növényfaj. Termete: 5–40 cm. Márciustól májusig virágzik. Mészkedvelő sztyepnövény, száraz, napsütötte pusztafüves lejtőkön, zárt sziklagyepekben, lösz- és homoki gyepekben, karsztbokorerdőkben, ligetes tölgyesekben, irtásréteken és legelőkön néhol ma még gyakori.

Természetvédelmi értéke: 5000 Ft

Címlapkép: Getty Images