Különleges vadvirágok nyílnak most: brutálisan ráfizet, aki letépi őket

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges vadvirágok nyílnak most: brutálisan ráfizet, aki letépi őket

Van közülük olyan, ami Magyarország legnagyobb eszmei értékű növényei közé tartozik, egy tő elpusztítása 250 ezer forintjába kerül a tettesnek.

Májusban a természetjárók útjai mindenütt színpompás vadvirág-mezőket kereszteznek. A késő tavaszi tarkaságban különleges ritkaságok is előfordulnak. Érdemes néhánnyal közelebbről megismerkedni, hiszen még nagyobb élmény lesz a kirándulás, ha közben ráismerünk a mezők-rétek ezen értékeire.

Főleg a folyók, tavak közelében lévő nedves, mocsaras réteket kedveli az egyik legkülönösebb megjelenésű hazai vadvirág, a kockás liliom. Somogy megyében elsősorban a déli, Dráva menti területeken és a Zselicben lehet vele találkozni. Vékony szárát nagy, súlyos, bókoló virágok hajlítják meg. Ezek színe a legtöbbször lila alapon fekete kockás, szerencsés kirándulók azonban találkozhatnak fehér színű példányokkal is. A nedves területek lecsapolása miatt élőhelyei visszaszorultak. Ehhez hozzájárult, hogy szaporodása lassú, a hagymás növény csak 5-8 év után virágzik először.

A zselici gyertyános-tölgyes erdőkben él a boldogasszony papucsa. Ez az orchideafaj nevét csónakra vagy papucsra hasonlító, zöldessárga virágáról kapta. A zárt lombkoronát nem kedveli, napfényes, ligetes helyeken fordul elő.

Élőhelyeit több helyen biztonsági okokból elzárták a látogatók elől, csak szervezett túrákon látogatható.

Belső- és Külső-Somogy rétjein fordul elő a szibériai nőszirom. Keskeny, hegyes, sásszerű levelei és vastag szára akár méteres magasságig nőhet. Élénk, ibolyáskék virágai pedig csodálatos látványt nyújtanak, amit fokoz, hogy a növény többnyire csoportban, tucatjával nő. A szépsége ellenére legyünk vele óvatosak: nemcsak védett, hanem erős hánytató és hashajtó hatása miatt mérgező is.

Májusban virágzik a baljós nevű közönséges méreggyilok. A növénynek kicsiny, fehér, csillag alakú virágai és paprikára hasonlító, hegyes termése van, ezért népiesen vadpaprikának nevezték. Érdekessége, hogy a múltban a mérgek, betegségek ellenszerének tartották, kígyómarást, egyes források szerint pestist próbáltak vele gyógyítani – pedig valójában mérgező növényről van szó.

A fentieken túl még több száz növényfaj bontogatja a szirmait ezekben a hetekben, köztük rengeteg védett és fokozottan védett. A SEFAG Zrt. szakemberei ezért

Legtöbbjük, különösképp a ritka fajok ugyanis csak speciális talaj- és környezeti viszonyok között érzik jól magukat, élőhelyükről kiszakítva elpusztulnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

vadvirágok

bírság

somogy

zselic

kirándulás