Különleges vadvirágok nyílnak most: brutálisan ráfizet, aki letépi őket

HelloVidék   
  Megosztom
Különleges vadvirágok nyílnak most: brutálisan ráfizet, aki letépi őket

Van közülük olyan, ami Magyarország legnagyobb eszmei értékű növényei közé tartozik, egy tő elpusztítása 250 ezer forintjába kerül a tettesnek.

Májusban a természetjárók útjai mindenütt színpompás vadvirág-mezőket kereszteznek. A késő tavaszi tarkaságban különleges ritkaságok is előfordulnak. Érdemes néhánnyal közelebbről megismerkedni, hiszen még nagyobb élmény lesz a kirándulás, ha közben ráismerünk a mezők-rétek ezen értékeire.

Főleg a folyók, tavak közelében lévő nedves, mocsaras réteket kedveli az egyik legkülönösebb megjelenésű hazai vadvirág, a kockás liliom. Somogy megyében elsősorban a déli, Dráva menti területeken és a Zselicben lehet vele találkozni. Vékony szárát nagy, súlyos, bókoló virágok hajlítják meg. Ezek színe a legtöbbször lila alapon fekete kockás, szerencsés kirándulók azonban találkozhatnak fehér színű példányokkal is. A nedves területek lecsapolása miatt élőhelyei visszaszorultak. Ehhez hozzájárult, hogy szaporodása lassú, a hagymás növény csak 5-8 év után virágzik először.

A zselici gyertyános-tölgyes erdőkben él a boldogasszony papucsa. Ez az orchideafaj nevét csónakra vagy papucsra hasonlító, zöldessárga virágáról kapta. A zárt lombkoronát nem kedveli, napfényes, ligetes helyeken fordul elő.

Élőhelyeit több helyen biztonsági okokból elzárták a látogatók elől, csak szervezett túrákon látogatható.

Belső- és Külső-Somogy rétjein fordul elő a szibériai nőszirom. Keskeny, hegyes, sásszerű levelei és vastag szára akár méteres magasságig nőhet. Élénk, ibolyáskék virágai pedig csodálatos látványt nyújtanak, amit fokoz, hogy a növény többnyire csoportban, tucatjával nő. A szépsége ellenére legyünk vele óvatosak: nemcsak védett, hanem erős hánytató és hashajtó hatása miatt mérgező is.

Májusban virágzik a baljós nevű közönséges méreggyilok. A növénynek kicsiny, fehér, csillag alakú virágai és paprikára hasonlító, hegyes termése van, ezért népiesen vadpaprikának nevezték. Érdekessége, hogy a múltban a mérgek, betegségek ellenszerének tartották, kígyómarást, egyes források szerint pestist próbáltak vele gyógyítani – pedig valójában mérgező növényről van szó.

A fentieken túl még több száz növényfaj bontogatja a szirmait ezekben a hetekben, köztük rengeteg védett és fokozottan védett. A SEFAG Zrt. szakemberei ezért

Legtöbbjük, különösképp a ritka fajok ugyanis csak speciális talaj- és környezeti viszonyok között érzik jól magukat, élőhelyükről kiszakítva elpusztulnak.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

erdő

vadvirágok

bírság

somogy

zselic

kirándulás