Fejlemények a kutyák "lebénulásában": megoldódhat a rejtély, mitől szenvednek

HelloVidék 2021. június 4. 10:00
Az Állatvédőrség először pünkösd előtt adott hírt a rejtélyes és aggasztó esetekről: jelenleg a bakteriális vizsgálatok eredményeire várnak. Botulizmus, mérgezés és vázizom-elfajulás biztosan nem állhat az hátsóvégtag-gyengülések mögött, amit sokan tévesen bénulásnak hittek. Egyelőre türelmet kérnek a szakértők az érintett gazdáktól, míg az okok végére járnak.

Botulizmus, mérgezés és a vázizom-elfajulás biztosan nem állhat az hátsóvégtag-gyengülések hátterében, írja a haon.hu.

Korábban írtunk róla, hogy Hajdú-Bihar megyében, valamint országszerte rengeteg kutya szenved hátsóvégtag-gyengülésben, az Állatvédőrség először pünkösd előtt adott hírt a rejtélyes és aggasztó esetekről.

Még mindig érkeznek hozzánk bejelentések, jelenleg is a bakteriális vizsgálatok eredményeire várunk. Ez egy hosszadalmas folyamat, hiszen ilyen esetekben elindulunk egy adott irányvonal mentén, és ki kell deríteni, melyik altörzs okozhatja a problémát

– tájékoztatta a lapot Schreiter Katalin, az Állatvédőrség munkatársa.

Hátsóvégtag-gyengeség, nem bénulás

Bár sokan tévesen bénulásként emlegetik az aggasztó jelenséget, valójában azonban hátsóvégtag-gyengeségről van szó, mondta el a szakértő:

A botulizmust, a mérgezést és a vázizom-elfajulást már kizárhatjuk. Az érintett kutyák túlnyomó többsége most már kezd lábra állni, elenyésző azoknak az ebeknek a száma, akik maradandó károsodást szenvedtek, vagy visszaestek

Az állatok a 12-13. nap környékén kezdenek talpra állni, és ez a közel két hét rendkívül megterheli őket, mozgás hiányában tornáztatni kellene a lábaikat, hisz az ő izmaik is összeesnek, ha nem használják őket. Az összes érintett kutya izomtömege csökkent, ezt vissza kell építeni fokozatosan. A megfelelő antibiotikumos kezelés mellett B-vitamin készítményeket kapnak az ebek.

A vizsgálati eredmények kivizsgálása hetekig tarthat, így mindenkitől türelmet kérnek: nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy kiderüljön, mi áll a rejtélyes esetek hátterében.

Címlapkép: Getty Images