Lassan luxus lesz a tanyasi: így tárold a friss tojást, hogy meg ne romoljon

Dubóczky Krisztina 2022. november 21. 17:07

Lassan olyan drága egy tojás, hogy elgondolkozhatunk azon, hogy beszerezzünk néhány tyúkot. Viccet félretéve: az árstop ideig-óráig segíthet, rajtunk, a termelőkön semmiképp, de egyébként is csak az M-es méretig érvényes a tojásokra, a friss, mélyalmos tanyasi tojás pedig ritkán fér bele ebbe a kategóriába. De ha már áldozunk arra, hogy szép sárga, egészséges tojást szerezzünk be a piacon, vagy kapunk néhányat ajándékba a nagyitól, tudnunk kell, hogyan tároljuk, nehogy a végén ránk romoljon a lassan luxusnak számító fehérjeforrás. Mutatunk egy TikTok videót, amelyben rendkívül hasznos tippeket kapunk a tojás tárolásának a fortélyairól.

Több mint egy hete jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány döntése értelmében két újabb termékkel egészül ki a hatósági áras élelmiszerek köre. Mint ismeretes kormány február elsejétől a 2021. október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát, azóta pedig folyamatosan meghosszabbítja az intézkedés hatályát. Legutóbb eezen termékek közé került a friss tojás és az étkezési burgonya.

Raskó György elmondta, hogy a tojás esetében azokat a nagytermelőket, akik beszállítanak a különféle élelmiszerláncokhoz és független boltokhoz, az intézkedéssel mintegy 5-10 forintos termelői árcsökkentésre kényszerítették. A lényeg ugyanis az, hogy a kereskedők nem nyelik le az ársapka miatti veszteségeket, hanem valamilyen formában visszaterhelik azt a termelőkre, így azok is közvetlenül elszenvedő alanyai a hatósági ár okozta bevételkiesésnek.

Az agrárközgazdász elmondta, hogy azok a termelők, akikkel ő beszélt, arról számoltak be, hogy az L-es tojások esetében 10 forinttal, az M-es tojásoknál pedig 5 forinttal csökkentek az átvételi árak. Ez azonban, ahogy arra Raskó György felhívta a figyelmet, még elviselhető, ha nem tart tovább december 31-nél. Ha azonban további hosszú hónapokig, vagy akár egészen nyárig is kitart az árstop, az már olyan masszív veszteséget okozna a termelőknek, amelyet azok nem szeretnének magukra venni.

Karácsonyig egészen biztosan nem lesz tojáshiány, addig fognak szállítani a termelők, valamint import is van még elfogadható áron. A hiányszindróma csak azért fordulhat elő, mert az emberek bepánikoltak, és sokkal több tojást vesznek, mint amennyit ebben az évszakban szoktak, lévén a tojás hideg időben akár egy hónapig is eláll, még hűtő sem kell hozzá. A nagy tojásfelhalmozások épp ezért teljességgel szükségtelenek

- jelentette ki Raskó György az Agrárszektornak

Így tároljuk a tojást, ha piacon vesszük, vagy a nagyi tyúkjai tojják

A TikTokon bukkantunk rá arra a videóra, amelyen tárolási tippeket osztanak meg. Ha a nagyitól szerezzük be a tojást, vagy egy tanyasi tojásokat áruló nénikétől a piacon, így járjunk el, hogy sokáig megőrizze a minőségét. Étkezési szakértők szerint ugyanis, ha helyesen tároljuk, akár 40 napig is megőrzi a minőségét a tojás hűtés nélkül, szobahőmérsékleten.

Íme a tippek:

  • Ne mosd meg a friss tojást, ha netán koszos lenne, legfeljebb finoman törölgesd meg.
  • Ne tárold hűtőben a nem boltban vett tojásokat, mert azok nincsenek fertőtlenítve, és fertőzést okozhatnak.
  • Hegyes végével lefelé tedd a tartóba, hogy a légbuborék ne rekedjen meg az alján.
  • Közvetlenül fogyasztás, felhasználás előtt meg lehet mosni, lehet fertőtleníteni is.
@remenyfarm Te is nagyitól szerzed a friss tojást? ?? #reményfarm #állat #farm #tanya #vidék #fenntarthatóság #szabadtartás #csirke #tyúk #tojás #nagyi #nagymama ♬ eredeti hang - Remény Farm

Címlapkép: Getty Images