Milliárdokból újulnak meg a balatoni a szabadstrandok

HelloVidék 2019. február 27. 11:01
Folytatódik a strandfejlesztési program a Balatonnál. Idén három milliárd forintból korszerűsíthetik a szabadstrandokat a tóparti települések. A tervezet szerint a pályázati forrásból az infrastruktúra fejlesztése mellett jut családbarát vízi attrakciókra létrehozására is - írja a sonline.hu.

Tavaly több mint 30 balatoni település 55 fizetős strandja kapott közel 2 milliárd forintos támogatást a strandfejlesztési program első ütemében - tájékoztatta a portált a Magyar Turisztikai Ügynökség. 2019-ben 5 milliárd forintos keretösszegből indult el a második ütem, amelyből a Balatonnál, a Tisza-tónál valamint a Dunakanyarnál nyílik meg a lehetőség a szabadstrandok fejlesztésére. Az a cél, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon.

Kenéz István, Balatonlelle polgármestere elárulta a lapnak, hogy korábban 40 millió forintból újulhattak meg a strandjaik, de idén is összeállítják a pályázati anyagukat és szándékoznak indulni a pályázaton, ugyanis szeretnék fémre cserélni a lejárókat, további öltözőket és ivókutakat létrehozni. Hozzáfűzte: a padok és szemetesek cseréjét, valamint a zöld területek megújítását is a tervezik.

Balatonfenyves önkormányzata is kihasználta a korábbi pályázati lehetőséget, az elnyert 40 millió forintot a zuhanyzók cseréjére és sporteszközök beszerzésére fordították. Jelenleg a Csalogány szabadstrandot kívánják rendbe tenni, melynek keretében az illemhelyeket újítanák fel és kicserélnék az eszközöket és attrakciókat - árulta el Lombár Gábor.