Alkotott a Tojásdíszítés Királynője: ilyen különleges húsvéti tojást még nem láttál

HelloVidék 2019. március 15. 18:30
348 őseink által használt jelet és több mint 13 000 darab pontot tett fel viasztechnikával mintaelválasztóként egy óriási strucctojásra Zsigóné Kati népi iparművész, „A Tojásdíszítés Királynője”. A különleges alkotás a "Beszélő Tojás" nevet kapta, mivel a jelek őseink gondolatait mondják el nekünk. A felbecsülhetetlen értékű hímestojás Kecskeméten, Zsigóné Kati kiállításán tekinthető meg.

Zsigóné Kati, a "Mi Húsvéti Nyuszink" 2019 húsvétjára is meglepett bennünket egy páratlan hímes tojással, a "Beszélő Tojással". A népi iparművész a nagyméretű strucctojáson őseink által használt-, és a népművészetünkben alkalmazott jeleket örökített meg. A jelek beszélnek, elmondják őseink gondolatait, ezért adta alkotásának a "Beszélő Tojás" nevet.

Ez az alkotás nagy jelentőségű, mert előre lépést hozott a Magyar Népművészetben és értékmegőrzéssel bír a magyarság számára. Előttem még soha senki nem tett fel egy tojásra 348 őseink által használt jelet! Láthatjuk rajta többek közt a kecskekörmöst, kakastaréjost, rúzsást, csillagost, hóvirágost, táltos létrát, a tulipánt, a gereblést, háromszögűt, nyuszi fülest, Mária tenerét, fenyőágast, cserelapit, keresztest, és még sok más különlegességet. A jelek között emellett elválasztóként több mint 13 000 darab kis pontocskát alkalmaztam magok jelképeként

- mondta Zsigóné Kati népi iparművész, „A Tojásdíszítés Királynője”, „Az Ország Nyuszija”, akit Dubaiban a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választottak, Európában, pedig a legjobbnak.

Hazánk hímes tojásain elhelyezett jelek elsősorban gyógyító, bajelhárító, termékenység elősegítő szerepet töltenek be. A művésznő a "Beszélő Tojás" elkészítéséhez elődeinkhez hűen az aprólékos mintákhoz, az igényes viaszolt technikát alkalmazta. A 348 jelet összefoglaló 30 oldalas ismertetőt is készített a míves alkotás mellé. A 49X44 cm méretű óriási strucctojást Zsigóné Kati a Veszelovszki farmról kapta ajándékba, és szívesen veszi a hasonló felajánlásokat másoktól is.

Mikor elkezdem díszíteni a tojásokat, egyre inkább pozitív energiák áramlanak felém és feltöltődök. Ezért is szeretném, ha a Beszélő Tojás látványa hímestojás készítésre sarkallna kicsiket és nagyokat! Hiszem azt, hogy a hímestojás díszítés boldogságot ad minden ember életében, de duplán adja ezt a csodát, ha még tudjuk is, hogy milyen jó kívánság jelet teszünk fel a tojásra. Próbálják ki"

- kérte a „A Tojásdíszítés Királynője”. Az Ország Nyuszija, szófordulattal élve; „hagyományt tör”, mivel 100 évvel ezelőtt az alföldön volt a legkevesebb tojásíró. Kecskemét hírnevét erősíti azzal, hogy saját alkotásaiból hímes tojás kiállítást hozott létre és elkészítette a Magyar Nemzet tojását, melyet a világ minden tájáról jönnek megcsodálni! Megkérdeztük a művésznőtől: Mi lett a Magyar Nemzet tojásának sorsa?

"Nagy örömömre; elhelyezésére megfelelő ajánlatot kaptam. Viszont, anyagi juttatás még nem jött a Magyar Kormány részéről! Így az alkotás saját kiállításomat gyarapítja, a Beszélő Tojással és a többi egyedi munkáimmal együtt" - árulta el Zsigóné Kati, aki nagyon büszke arra, hogy tavaly 3 hónap alatt 4 kitüntetést kapott: Először Kecskemét Város Mestere díjjal jutalmazták, - majd Kategória Győztes lett a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában. - Azután megyei PRÍMA DÍJAT kapott, mint közönségdíjas, - valamint munkásságát Nemzeti Értéknek nyilvánították!

Zsigóné hozzátette: mint minden évben, idén is nagy szeretettel várja az ország minden férfiját locsolkodni kecskeméti otthonába, a Meggy utcába. Mint mondja, minden locsolónak hímestojással kedveskedik!