Őrültes premierdömping lesz: fél év kihagyás után beindult az élet Szombathelyen is

Pais-Horváth Szilvia 2021. május 8. 10:30
Fél év kényszerszünet után tegnap este ismét közönség előtt játszhatott a szombathelyi színház. Belecsaptak a lecsóba: egy keserédes humorú, őrületes román komédiával jelentkeztek, egy újabb Mohácsi-átirattal. De hozzuk a folytatást is!

Dupla csavaros, vérbő román komédia premierjével indult tegnap este a Weöres Színház Színház újranyitása - a Mohácsi-testvérek tolmácsolásában, a rájuk jellemző pezsgő humorral fűszerezve. A szombathelyi bemutató a járvány miatt 2020. december 4-én elmaradt, és csak most sikerült, ezzel a májusi Karnevállal pótolni.

A színház most elsősorban arra koncentrál, hogy teljesíteni tudja a 2020/21-es évadra vállalt bérletes kötelezettségeit. Ahogy Szabó Tibortól igazgatótól megtudtuk, mindent elkövetnek, hogy járványügyi szempontból is a lehető legbiztonságosabban tudják az idei szezont befejezni.

Csak azok előtt nyitottak ki, akiknek van Covid-védettségi igazolásuk

A színház egyébként tényleg csak személyivel és védettségi igazolvánnyal látogatható, és maszk is kell az előadásokon.

A 2020/21-es szezonra a világjárvány miatt egyébként nem hirdettek őszi, tavaszi, hanem csak egy, az egész évadra szóló bérletet. Az elmaradt előadásokat a tervek szerint július 10-éig pótolják. A színháztermeket csak 70 százalékig „töltik föl” – bérletes vagy szólójeggyel érkező – nézőkkel.

A színház és a jegyiroda munkatársai azon vannak, hogy a nézőkkel rugalmasan együttműködve megtalálják a lehető legmegfelelőbb, mindenki számára elfogadható megoldást. (A színház újranyitásával, illetve az előadások pótlásával kapcsolatban sok kérdés merült fel, a legjellemzőbbekre a színház munkatársai itt válaszoltak.)

Fotó: WSSZ.hu / Mészáros Zsolt

Minden hétre jut majd egy szombathelyi premier

  • Az évad május 7-én startolt, ahogy írtuk, egy román szerző, Ion Luca Caragiale legnépszerűbb komédiájának átdolgozásával, "A Farsang, avagy ez is mekkora egy tahó", Mohácsi Jánosnak és fivérének Mohácsi Istvánnak az átiratában.
  • Május 11-től látható a Nobel-díjas ír drámaíró, Samuel Beckett 1957-ben írt színpadi műve, A játszma vége: Zsótér Sándor rendezésében. A bemutató május 14-én, pénteken lesz (PREMIER bérlet).
  • Május 18-tól látható Czukor Balázs rendezésében Mike Leigh darabja, az Abigail bulija, egy vérbeli angol tragikomédia. Ennek bemutatója 21-én, pénteken lesz (PREMIER bérlet).
  • A színház repertoárján marad A Pál utcai fiúk című musical, amely hosszú idő után május 18-án indul újra.
  • Felújítják Lőrinczy Attila felkavaró, dokumentarista ihletésű, de a történetet fiktív elemekkel működtető drámáját a Haragossziget -et (Rendező: Réthly Attlia).
  • A jövő héten kezdődnek a színpadi próbái, Lipták Ildikó 8-10 éveseknek szánt művének, az Ajándék -nak. A színházi nevelési előadás bemutatója június első lesz kész.

Még egy jó hír a szombathelyi színházból

Befejeződött végre a Király utcai jegyiroda átalakítása is, és május első munkanapján újra kinyithattak.

Címlapfotó: WSSZ.hu / Mészáros Zsolt