Egyre apad a Balaton vize: van okunk aggódni legnagyobb tavunk miatt is?

HelloVidék 2022. július 13. 13:00
Javában tombol a nyár, de a csapadékhiány az egész országot sújtja. Igaz, a Dunántúlon voltak kiadós esőzések az elmúlt hetekben szemben a vízhiánytól egyre inkább szenvedő keleti országrésszel, de ezek az esőzések mégsem változtattak azon a tényen, hogy a Balaton vízszintje is egyre alacsonyabb. Július 13-án Siófoknál 90 centiméteres, Balatonakalinál már csak 88 centiméteres vízállást regisztráltak a Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint.

Az eddig mért legalacsonyabb vízállás rekordjától azonban még messze vagyunk. 1949 november 2-án mindössze 22 centimétert mutatott a mérce, írja a turistamagazin.hu.

A Dunával való összeköttetésre szolgáló Sió-csatorna megnyitása óta (amit 1947 szeptemberében adtak át) a Balaton vízszintjét egyensúlyban tarthatónak tartják a vízügyi szakemberek. Azonban volt már példa 243 centiméter ingadozásra is a legmagasabb és legalacsonyabb vízállású időszakok között.

A hosszú ideje tartós szárazság és a meleg miatti párolgás a Velencei-tó vízszintjét is leapasztotta: a napokban Gárdonynál csupán 72 centimétert mértek. Az időjárási előrejelzések szerint a következő napokban tovább folytatódik a meleg és a szárasság, így feltehetően vizeink is tovább fognak apadni. A Tisza már így is legszárazabb időszakát éli át, a folyón július 7-én Szolnoknál rekordalacsony vízállást, mindössze -279 centimétert mértek.

Címlapkép: Getty Images