Páratlan látványt fogtak ki a búvárok: mintha forrna a magyar tó vize a mélyben + videó

HelloVidék 2022. november 4. 16:01

Tökéletes merülést fogtak ki a búvárok pénteken a Fényes Forrásoknál. A csapat a kellemes napsütésben beszélte meg a merülési útvonalat és a felmerülő nehézségeket. Mint kiderült, utóbbival nem kell számolni a Fényes tavaiban, viszont a látvány páratlan, számol be a kemma.hu.

Magyarországon nincs másik olyan tó - Közép-Európa legnagyobb vízhozamú forrástava a tatai Katonai-tó, vagy más néven Grófi-tó - ahol ennyire ideálisak lenének a körülmények ősszel és télen a merüléshez. A látótávolság mintegy 5 méter, és a melegvízű források miatt télen sem hűl 21 fok alá. A Fényes tavak: Körtefás-tó, Sarki-tó, Katonai-tó – része, legmélyebb pontjuk 4 méter, nem véletlenül a búvárok kedvelt merülési helyszíne már a látvány miatt is. Oktatásra is alkalmas

Varga Domonkos, a Fényes Búvárbázis üzemeltetője elmondta a lapnak, hogy főleg a hidegebb hónapokban keresik a búvárok a Fényes tavakat. Ilyenkor minden hétvégén jönnek a csoportok, de hétköznap is akad, aki merülni szeretne.

A Grófi, más néven Katonai-tóba egyszerre 4-5 pár, míg a Körtefás, a Sarki és a Védett-tóba pedig együtt még 4 pár mehet. Így egyszerre maximum 9 pár merülhet

- mondta Domonkos, aki hozzátette, hogy a Katonai tóban a legnagyobb víz alatti forrás mintegy 5 négyzetméter átmérőjű és úgy néz ki az aljzaton levő homok, mintha forrna, ahogy meg-meg emeli a feltörő víz.

Címlapkép: Getty Images