Bekeményít a rendőrség: rejtett traffipaxok, titkos ellenőrzések következnek

24.hu 2019. február 4. 10:02
Nem kell közzétenni a rendőrség honlapján, hogy a közlekedésrendészet hol és mikor tervezi mozgó traffipaxok bevetését az ország területén – az országos rendőrfőkapitány különösebb hírverés nélkül így módosította a sebességmérésre vonatkozó korábbi utasítást. A rendőrségi törvényt azonban nem lehet ilyen könnyen megváltoztatni, így valójában még most is érvényben lévő, de nem teljesülő követelmény, hogy előre nyilvánosságra kell hozni a megfigyelt területre vonatkozó adatokat - írja a 24.hu.

A portál szerint tavaly decemberben törölték azt a passzust a hosszú ideje érvényben lévő ORFK-utasításból, amely előírta a rendőrségnek, hogy minden hónapban tegye közzé a rendőrség honlapján, mely területeken figyelik meg a gyorshajtókat.

A rendőrség azonban már hónapokkal a módosítás előtt leállította a megyei kapitányságok traffipaxos terveinek közlését, és szeptember óta nem frissült a honlap Sebességellenőrzések rovata, tehát bejelentés nélkül, lesből traffipaxoztak. A rendőrség szerint az indokolja az álcázott gépkocsik bevetését, hogy a hagyományos ellenőrzések nem érik el a kívánt célt, az utakon kialakult kritikus helyzet keményebb fellépést kíván meg.

A módosítással az a probléma, hogy a rendőrségi törvény nem követte le a változásokat, és az még a korábbi szabályozást tartja számon, tehát a jogszabály szerint

  • a rendőrség csak úgy helyezhet el képfelvevőt és készíthet felvételt, hogy az „bárki számára nyilvánvalóan észlelhető” legyen, azaz lesből vagy álcázott gépkocsiból a törvény szerint nem lehetne sebességet mérni,
  • és úgy sem, hogy arról valamilyen tájékoztatót ne helyezzenek ki a mérés közvetlen környezetében: „A képfelvevő által megfigyelt területre belépő személyek tájékoztatását elősegítő módon figyelemfelhívó jelzést, ismertetést kell elhelyezni a képfelvevők elhelyezéséről, az adatkezelés tényéről.”