Hatalmasat fejlődhet a vidéki turizmus: rengeteg pénzből épülhetnek új szállodák

Magyar Nemzet 2020. május 26. 08:35
Összesen 85 milliárd forint összegű támogatást ad a Magyar Turisztikai Ügynökség a száz szoba feletti szállodák építésére és felújítására a vidéki Magyarország területén, ami részleteiben 35 szálloda építését és fejlesztését jelenti.

Kezdődhet a száz szobánál nagyobb kapacitású szállodák építése vidéken, és országszerte több olyan, felújításra szoruló hotelépület korszerűsítése, szolgáltatási színvonalának fejlesztése, kapacitásbővítése, amelyek eredményeként jelentősen javul a szálláshelynek otthont adó város arculata, illetve a településkép - írja a Magyar Nemzet. A 2030-ig történő megvalósulás a turisztikai ágazatban jegyzett, 2017-ben indult Kisfaludy fejlesztési program biztosítja, 300 milliárd forintos keretből.

A desztinációs szemléletű fejlesztési programban újabb, több ezer piaci szereplőt érintő pályázatok jelennek meg, amelyek a válságból való kilábalást is segítik a kisvállalkozói körben. A legkisebb szolgáltatóknak, például a magán-szállásadóknak, a vendégházaknak, a kempingeknek, egyéb szálláshelyeknek szóló fejlesztési lehetőséggel olyanok is forráshoz juthatnak, akik korábban nem tudták igénybe venni a pályázati támogatásokat.

A program új szakaszában a 28 ezer, ebbe a körbe tartozó szálláshely összesen 55 ezer szobájának mindegyike szobánként egymillió forint támogatást kaphat még ebben az évben, míg a kempingek ötmilliárd forintos keretösszegű pályázaton indulhatnak. A már mintegy 750 vidéki panzió, vagyis ezer vendégszoba felújítását támogató Kisfaludy-program következő szakaszában döntöttek a nagy kapacitású szállodák fejlesztésének támogatására kiírt pályázatokról – a nyertesekről a Magyar Turisztikai Ügynökség által felügyelt Kisfaludy-program honlapján szintén hétfőn jelent meg tájékoztatás.

Ennek eredményeként a hazai kínálat 1500 új szobával bővül, és 4200 megszépült szoba áll majd rendelkezésre a belföldön pihenő és a Magyarországra érkező utazók számára. A programban több négycsillagos és négy vidéki ötcsillagos szálloda megújítását is támogatják.

Megújítja szolgáltatásainak színvonalát, például a wellness-részleget, egyes egységeiben kapacitást is bővít és családbaráttá alakul Magyarország legjelentősebb belföldi szállodalánca, a Hunguest Hotels néhány szállodája a népszerűbb turisztikai régiókban, emellett például a Kisfaludy-program hozzájárul az egykor pártüdülőként szolgáló, mára elavult állapotú Club Aliga hotel és élményközpont fejlesztéséhez is, amelyre évtizedek óta várnak Balatonvilágoson.

Címlapkép: Getty Images